Terve.fi

Liikunta helpottaa huomattavasti toipumista keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen

Liikunta helpottaa huomattavasti toipumista keuhkosyöpäleikkauksen jälkeen
Keuhkosyöpäleikkauksen läpikäyneet kannattaisi laittaa ohjattuun liikuntaterapiaan, tuore norjalaistutkimus osoittaa. Tulosten perusteella liikunnan voi aloittaa jo 5–7 viikkoa leikkauksesta. Lue lisää.
Julkaistu 20.2.2015

Keuhkosyöpäleikkauksen läpikäyneet kannattaisi laittaa ohjattuun liikuntaterapiaan, tuore norjalaistutkimus osoittaa. Tulosten perusteella liikunnan voi aloittaa jo 5–7 viikkoa leikkauksesta.

Norjalaiset selvittivät liikunnan vaikutuksia satunnaistamalla 60 keuhkosyöpäleikkauksessa ollutta intensiiviseen kunto- ja lihasharjoitteluun tai verrokkiryhmään, joka sai tavallista leikkauksenjälkeistä hoitoa. Liikuntaryhmässä harjoituksia tehtiin tunti kerrallaan kolmesti viikossa 20 viikon ajan.

Odotusten mukaisesti liikuntaryhmäläisten hapenottokyky parani huomattavasti enemmän kuin verrokkien, mutta lisäksi potilaiden lihakset voimistuivat, lihasmassa kasvoi ja fyysinen toimintakyky parani. Tämä kaikki heijastui myös yleisemmin potilaiden kokemaan elämänlaatuun.

Norjalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä keuhkosyöpäpotilaat ovat usein huonokuntoisia ennen leikkausta ja leikkaus heikentää heitä entisestään.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 1 600 miestä ja 800 naista, mutta naisten sairastumiset ovat yleistyneet naisten tupakoinnin kasvun myötä. Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakasta.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Thorax-lehdessä.

Lähde: Thorax 2015

Lue lisää:

Kommentoi »