Terve.fi

Keuhkosyöpä havaittavissa jo varhaisvaiheessa

Keuhkosyöpä havaittavissa jo varhaisvaiheessa
Julkaistu: 28.6.2006

Erityisesti tupakoinnista aiheutuva keuhkosyöpä tappaa vuosittain noin 1,3 miljoonaa ihmistä maailmassa. Kuolinluvut ovat korkeampia kuin minkään muun syöpätyypin kohdalla nimenomaan siksi, että tauti havaitaan tavallisesti vasta kun se on edennyt jo hyvin pitkälle.

Euroopassa noin 90 prosenttia keuhkosyöpäpotilaista kuolee alle viiden vuoden kuluessa siitä, kun tauti on todettu. Brittiläisessä lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä lauantaina julkaistavat tutkimustulokset luovat nyt toivoa tulevaisuuteen.

Niin sanottuja CAT- ja PET-skannaustekniikoita tarkasteltiin tutkimuksessa, johon osallistui yli tuhat pitkään ja paljon polttanutta ihmistä. Tutkimustulokset antavat lupaavia viitteitä siitä, että uusimpien tomografiatekniikoiden ansiosta syöpäsolut voitaisiin havaita jo siinä vaiheessa, kun tautia voidaan vielä hoitaa.

Keuhkosyöpä todettiin kaikkiaan 22 potilaalla, ja yhtä tapausta lukuunottamatta syövän eteneminen pystyttiin estämään riittävän ajoissa tehdyllä leikkauksella. Laajamittaiseen seulontaan tekniikoita ei tutkijoiden mukaan voida kuitenkaan vielä käyttää, sillä niillä on taipumus luokitella myös hyvälaatuiset tapaukset syöpäkasvaimiksi.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi »