Terve.fi

Melatoniinin käyttö ei ole täysin vaaratonta

Melatoniinin käyttö ei ole täysin vaaratonta
Mikä melatoniini oikeastaan on? Onko melatoniinin käyttö vaaratonta? Lue Fimean ylilääkärin Pauliina Ikäheimon kommentit.
Julkaistu: 11.2.2015

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehden Utaimen mukaan itsehoitona saatavan melatoniinin käyttäminen ei ole täysin vaaratonta. Melatoniinia käytetään pääasiallisesti univaikeuksien hoitoon.

Fimean ylilääkäri Pauliina Ikäheimo sanoo Ylen mukaan lehdessä, että jos melatoniinia syö pitkään, on vaarana elimistön oman melatoniinihormonin tuotannon kuihtuminen.

- Oletettavasti kehon ulkopuolelta tuotu hormoni sotkee elimistön luontaisen järjestelmän toimintaa, hän kertoo lehdelle.

Lisäksi Ikäheimon mukaan itsehoitomelatoniinin käytöstä ei ole tarpeeksi kattavaa tutkimusta. Vaikka esimerkiksi yhden milligramman valmistetta kaupataan ravintolisänä, on ylilääkärin mukaan selvää, että kyse on silti lääkeaineesta.

Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että elimistön oman melatoniinin liikatuotanto on yhteydessä kasvaneeseen diabetesriskiin.

Mikä melatoniini?

  • Melatoniinia eli pimeähormonia erittyy öisin, ja se tunnetaan parhaiten vaikutuksista vuorokausirytmin säätelyyn.
  • Melatoniinin hoitoannos on 0,1‒10 mg illalla, tavallisesti 0,5‒5 mg.
  • Melatoniini lyhentää nukahtamisaikaa primäärin unettomuuden hoidossa, aikaistaa nukkumaanmenoaikaa viivästyneen unijakson hoidossa ja lievittää aikaerorasitusta.
  • Pitkäaikaiskäytöstä on vasta vähän tietoa.

Aiheesta uutisoi aiemmin Yle.

12 kommenttia