Hyvinvointi

Mikä antaa voimia jaksaa rankat työpäivät?

Vaatiiko rankka työ rankat huvit? Vai ovatko sinun selviytymiskeinosi rankassa työarjessa jotain muuta – ehkä sellaisia kuin tällä terveydenhuollon ammattilaisella?

17.12.2014 Terve.fi

Vaatiiko rankka työ rankat huvit? Vai ovatko sinun selviytymiskeinosi rankassa työarjessa jotain muuta – ehkä sellaisia kuin tällä terveydenhuollon ammattilaisella?

Tämä lääkäri kirjoittaa Intiasta, ja kirje on julkaistu Consultant Live -sivustolla. Ehkä työn raskaus näyttäytyy Intiassa vielä kurjempana kuin Suomessa, sillä lääkäri kirjoittaa, että köyhyys ja kärsimys ovat tuntuvasti läsnä hänen jokaisessa työpäivässään. Ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä.

Osastolla on virallinen paikka 40 ihmiselle, mutta potilaita voi olla yli 120. On sattunut niinkin, että samanaikaisesti kuolee neljä potilasta: kaksi sängyissä, kaksi lattialla makaavaa.

Lääkäri Varun kertoo miettineensä jopa itsemurhaa. Työtaakka on valtaisa, vuorot pitkiä ja hän näkee kaukana asuvaa vaimoa ja lastaan vain kerran kolmessa kuukaudessa.

Näin lääkäri listaa keinoja, jotka auttavat häntä selviytymään päivästä toiseen:

  • Tervehdin aina työkavereitani.
  • Käyn ruokatauolla yhdessä työkaverien kanssa, en yksin.
  • Hymyilen. Usein sanon potilaille jotain mukavaa tuodakseni hetkeksi valoa kärsimyksen keskelle.
  • Kuuntelen musiikkia.
  • Aina kun mahdollista, puhun vaimoni, isäni ja veljeni kanssa. He kaikki ovat lääkäreitä.
  • Lue lisää juttuja työssä jaksamisesta  

Parhaimmillaan työ tuottaa hyvinvointia myös lääkärille itselleen. Tämä edellyttää sitä, että lääkärin osaaminen ja työmäärä ovat kohdallaan, työvälineet ja yhteistyö muiden kanssa toimivat ja työ antaa onnistumisen kokemuksia. Työhyvinvointi ei synny itsestään, vaan sitä on työstettävä aktiivisesti. Vastuu tästä on lääkärillä itsellään, mutta myös esimiehillä ja koko työyhteisöllä.

Lähde:Lääkärintyöstä hyvinvointia -raportti/Lääkäriliitto

Kerro omat keinosi selviytyä työarjessa.

Lähteet:

Consultant Live

Lääkäriliitto: Lääkärintyöstä hyvinvointia –raportti 2012 (pdf)

Lue myös:

Lounastunnin nopea treeni

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi