Terve.fi

Kaleva: Väsymykseen kirjoitettu kilpirauhaslääkettä - sairaalaan sydänoireiden takia

Kaleva: Väsymykseen kirjoitettu kilpirauhaslääkettä - sairaalaan sydänoireiden takia
Joukko potilaita on joutunut Suomessa sairaalaan kilpirauhasen vaarallisen liikatoiminnan takia lääkärien hoidettua heitä puutteellisesti, kertoo Kaleva.
Julkaistu: 8.12.2014

Joukko potilaita on joutunut Suomessa sairaalaan kilpirauhasen vaarallisen liikatoiminnan takia lääkärien hoidettua heitä puutteellisesti, kertoo Kaleva. Osalle on tullut vakavia sydänkomplikaatioita.

Ilmeisesti Suomessa on lääkäreitä, jotka ovat kirjoittaneet krooniseen väsymykseen T3-hoitoa ilman kunnon tutkimuksia.

Valvira selvittää Kalevan mukaan seitsemän lääkärin toimia. Myös aluehallintovirastoissa käsitellään lääkärien tekemisiä. Kolmea lääkäriä on estetty väliaikaisesti määräämästä kilpirauhaslääkkeitä, ja kaksi lääkäriä on saanut kirjallisen varoituksen.

Kaleva kertoo, että kyse on yksityislääkäreistä, jotka eivät ole erikoistuneet sisätauteihin. Heidän hoidossaan on ollut satoja potilaita, arviolta korkeintaan tuhat.

Ilmoituksia lääkäreistä ovat tehneet sairaalat ja apteekit. Potilailta taas on saatu valituksia siitä, ettei lääkäriltä ole herunut sellaista kilpirauhashoitoa, kuin potilas on toivonut.

Suomen endokrinologiyhdistys eli sisätauteihin erikoistuneiden lääkärien yhteisö on antanut suosituksen kilpirauhashoidosta. Siinä todetaan, että T4-hoito on useimmiten suositeltavaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Sen sijaan T3-hoitoa ei pidä yksinään käyttää vajaatoiminnan hoitamisessa.

Esimerkiksi masennuksen tai jaksamattomuuden hoitoon T3-hoitoa ei pidä käytätä, muistuttaa erikoislääkärien yhdistys. Asiattomasta hoidosta voi seurata esimerkiksi sydämen rytmihäiriötä, joiden takia täytyy hakeutua sairaalahoitoon.

Kalevan jutussa käytetään sanaa ”mörkö”, kun kuvaillaan sosiaalisessa mediassa rehottavaa Valvira-nimittelyä. Osa potilaista ajattelee Valviran jahtaavan lääkäreitä, jotka yrittävät auttaa kilpirauhaspotilaita. Lääkintöneuvos Markus Henriksson muistuttaa, ettei Valviran tehtävänä ole jahdata tiettyä hoitoa tarjoavia lääkäreitä. Sen sijaan Valviran pitää puuttua asiaan, jos hoidosta koituu vaaraa potilaille.

Lähteet:

Lue myös:

22 kommenttia