Terve.fi

Näitä asioita et tiennyt itsetunnosta – osa 1

Näitä asioita et tiennyt itsetunnosta – osa 1
Itsetunnosta on tullut miljardibisnestä. Lukemattomat ohjelmat, kirjat, artikkelit ja tuotteet lupaavat reitin parempaan itsetuntoon. Siitä huolimatta psykologit kiistelevät edelleen siitä, mitä itsetunto itse asiassa onkaan.
Julkaistu 20.11.2014

Itsetunnosta on tullut miljardibisnestä. Lukemattomat ohjelmat, kirjat, artikkelit ja tuotteet lupaavat reitin parempaan itsetuntoon. Siitä huolimatta psykologit kiistelevät edelleen siitä, mitä itsetunto itse asiassa onkaan.

Vuosikymmenien kinastelun jälkeen asiantuntijat ovat onnistuneet löytämään jonkinlaisen yhteisen sävelen. Nämä kymmenen asiaa paljastavat itsetunnosta paljon uutta, lupaa Psychology Today.

1. Itsetuntoja on monenlaisia

Itsensä arvostaminen jakautuu kahteen osaan, yleiseen ja yksityiskohtaiseen itsetuntoon.

Yleisellä itsetunnolla tarkoitetaan sitä, mitä tavallisesti ja kokonaisvaltaisesti ajattelee itsestään.

Yksityiskohtaisella itsetunnolla puolestaan viitataan tiettyihin arjen rooleihin. Siis siihen, pitääkö itseään esimerkiksi hyvänä vanhempana, työntekijänä tai ystävänä.

2. Kaikki itsetunnot eivät ole yhtä tärkeitä

Jotkin arkemme roolit ovat meille tärkeämpiä kuin toiset. Se, miten tärkeänä jotain roolia, vaikkapa vanhemmuutta, itsellesi pidät, sitä enemmän se vaikuttaa yleiseen itsetuntoosi.

Esimerkiksi harrastelijalle huono golf-päivä on vain yksi päivä muiden joukossa, mutta ammattilaisgolffarille epäonninen pelipäivä voi aiheuttaa vakavia itsetunto-ongelmia.

3. Itsetuntomme vaihtelee tunnista ja päivästä toiseen

Yleisesti ajatellaan, että ihmisellä on joko hyvä tai huono itsetunto. Todellisuudessa se ei kuitenkaan ole niin mustavalkoista.

Itsetuntoon vaikuttaa päivänkin mittaan se, millaista palautetta itse annamme itsellemme ja se, mitä muut meistä sanovat. Myös elinympäristön asettamat vaatimukset voivat heilauttaa itsetuntoa suuntaan jos toiseen.

4. Korkea itsetunto ei välttämättä ole hyvä asia

Narsisteilla on tavallisesti suuret luulot ja korkea itsetunto, mutta samaan aikaan se on hyvin hauras ja epävakaa. Pienetkin loukkaukset voivat saada narsistin tuntemaan olonsa kovin haavoittuneeksi.

Hyvä, vakaa itsetunto onkin mielenterveyden kannalta huomattavasti parempi asia kuin korkea, mutta ailahteleva itsetunto.

5. Itsetunto ei liity ulkonäköön

Tutkimukset paljastavat, että huonosta itsetunnosta kärsiviä pidetään ulkoisesti yhtä viehättävinä kuin korkean itsetunnon omaavia.

Parempi itsetunto antaa kuitenkin rohkeutta tutustua toisiin ihmisiin ja olla luontevasti muiden seurassa. Hyvällä itsetunnolla saakin siksi tehtyä paremman ensivaikutelman, jolloin saattaa syntyä harhaluulo, että he ovat ulkoisesti viehättävämpiä.

Kommentoi »