Terve.fi

Äidinmaito on todellinen funktionaalinen elintarvike

Äidinmaito on todellinen funktionaalinen elintarvike
Kymmenien vuosien hiljaiselon jälkeen äidinmaidon tutkimus on noussut uuteen kukoistukseen modernien menetelmien ja ihmisen bakteerien paremman tuntemuksen myötä. Lue lisää.
Julkaistu: 12.11.2014

Kymmenien vuosien hiljaiselon jälkeen äidinmaidon tutkimus on noussut uuteen kukoistukseen modernien menetelmien ja ihmisen bakteerien paremman tuntemuksen myötä. Äidinmaito on osoittautunut aivan uskomattoman hienoksi elintarvikkeeksi, joka ei pelkästään ravitse pienokaista vaan suojaa häntä haitallisilta mikrobeilta ja parantaa hänen puolustuskykyään.

Äidinmaidossa on rasvoja, proteiineja ja sokereita suhteessa 1:3:7. Erityisesti sokerit ovat olleet ihmettelyn aihe, koska ne ovat suurelta osin muutaman sokerimolekyylin ketjuja eli oligosakkarideja, joita ihmisen elimistö ei pysty käyttämään hyväkseen. Tässä suhteessa avaintekijäksi on osoittautunut bakteeri nimeltään Bifidobacterium longum biovar infantis. Lapsi saa bakteerin mahdollisesti jo lapsivedestä, mutta viimeistään synnytyskanavasta tai äidinmaidosta. Bakteeri käyttää ravinnokseen äidinmaidon sokereita ja samalla hajottaa niitä vauvan hyödynnettäviksi. Pelkästään rintamaitoa saavan vauvan suoliston bakteereista yli 90 prosenttia on bifidobakteeria, eikä haitallisilla bakteereilla ole elintilaa. Bifidobakteeri menettää valta-asemansa vasta vauvan siirtyessä kiinteään ravintoon.

Äidinmaidon entsyymit ovat olleet toinen ihmetyksen aihe, sillä niistä monet ovat inaktiivisia. Uusin tutkimus on osoittanut, että vauvan mahalaukussa entsyymeistä pilkkoutuu pieniä paloja irti ja entsyymit aktivoituvat. Aktiivisina ne hajottavat maidon valkuaisia vauvan elimistölle sopivaan muotoon ja valmistavat immuunijärjestelmän kehittymistä nopeuttavia aineita ja kasvutekijöitä.

Myös maidon rasvojen suhteen bifidobakteerilla ja muillakin hyödyllisillä bakteereilla on tärkeä rooli, sillä ne muuntavat rasvoja paremmin hyödynnettäviksi, lapsen immuunijärjestelmää vahvistaviksi ja haitallisia bakteereita torjuviksi.

Evoluution aikana äidinmaidosta on tullut bifidobakteeria suosiva. Vastapalveluna bakteeri pitää huolta vauvan ravitsemuksesta ja puolustuskyvystä. Uuden tiedon perusteella ollaan kehittämässä entistä parempia äidinmaidonvastikkeita. Ihmislapsi saa istukan läpi äidiltään esimerkiksi vasta-aineita, eikä onneksi ole niin riippuvainen äidinmaidosta kuin monien eläinten poikaset. Tämän vuoksi vastikkeillakin tullaan toimeen.

Lähde: Science 2014

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder

Lue lisää:

1 kommentti