Hyvinvointi

Ensimmäinen kesä lääkärinä: "Yllätyin positiivisesti"

Tästä ei tule valitusvirttä kesälääkärin karusta arjesta. Sellaista ei voi Joel Holménin (26) haastattelusta tehdä edes pahasti vääntämällä.

11.8.2014 Terve.fi

Tästä ei tule valitusvirttä kesälääkärin karusta arjesta. Sellaista ei voi Joel Holménin (26) haastattelusta tehdä edes pahasti vääntämällä.

Holménin mielestä hänen kesätyöpaikassaan asiat ovat mallillaan. Holmén on viidennen vuoden lääketieteen opiskelija ja tekee kesätöitä terveyskeskuslääkärin sijaisena Länsi-Porin terveysasemalla. Samassa paikassa on kesätöissä myös kandityttöystävä.

Kartoitusta ja etukäteisselvittelyjä tehtiin yhdessä, jotta sopiva paikka löytyisi: sellainen, jossa pääsee tekemään monipuolisesti eikä kuitenkaan uuvuteta pakkotahtiseen työhön.

Länsi-Porin terveysasemalta, Porin kaupunginsairaalan vierestä löytyi sopiva paikka. Yksi sen isoista plussista oli jo etukäteen tiedossa: kesäkandeille kahden viikon ajaksi tavallista pidemmät vastaanottoajat, 45-minuuttiset.

Vähän jännitti

Tottahan Holménia hiukan jännitti vastuun ottaminen tk-lääkärin sijaisena, vaikkei oikein jännittäjätyyppiä olekaan.

Mutta mukavasti on sujunut. Haastatteluhetkellä kesäpesti on kestänyt noin kuukauden ja jäljellä on vielä toinen samanmoinen. Aiempaa kokemusta Holménilla on sairaalatyöstä, aikuispsykiatrian puolelta Salossa ja päivystystöistä Halikon sairaalassa. Hän on myös Suomen Medisiinariliiton puheenjohtaja.

-Mitään erikoisalaa en ole halunnut rajata pois, ajattelee Holmén.

Sellainenkin mahdollisuus on, että hänestä tulee jonakin päivänä terveyskeskuslääkäri.

-Olen positiivisesti yllättynyt tästä paikasta, hän sanoo Länsi-Porin terveyskeskuksesta. Toisaalta on kavereilta kuulunut myös ikävämpiä kokemuksia. Potilaslistat eivät jousta, vastaanottoajat ovat tosi lyhyitä eikä koulutusta välttämättä juuri saa esimerkiksi tietojärjestelmien käyttöön.

Holménin kesätyöpaikassa Effican käyttöön sai perehtyä päivän kestävässä koulutuksessa. Juuri Efficaan liittyykin sitten ainoa miinuspuoli, minkä hän kesäpestistään keksii.

Plussia ja miinuksia

Seniorituki toimii hyvin.

Työn tahditus on ollut aika hyvä.

Yhteinen päivystysjono on hyödyllinen. Se joustaa enemmän, kuin jos kaikille olisi isketty tietty määrä potilaita eikä jono joustaisi yhtään.

Olen päässyt tekemään pientoimenpiteitä, joita ei välttämättä koulutuksen yhteydessä pääse hirveästi harjoittelemaan. Esimerkiksi nivelpunktioita ja pieniä leikkauksia kuten luomenpoistoja.

-Negatiivisia puolia on vaikea keksiä. Tietojärjestelmänä oleva Effica ei ole kylläkään hirveän helppo käyttää, mutta kyllä tämän kanssa hommat kuitenkin onnistuvat.

 

Potilaita 8–12, iltatöitä vain jos haluaa

Holménin kesätyöpaikassa lääkärien työaikaan on tarkoituksellisesti haluttu jättää rakoja paperitöitä ja puhelinaikoja varten. Potilaita kesäkandi ehtii katsoa 8–12 päivässä.

Pari kertaa viikossa kandeille on annettu mahdollisuus tehdä halutessaan myös iltatöitä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksiä voisi tehdä viereisessä sairaalassa, mutta Holmén ei halua ajaa itseään loppuun, vaan säästää energiaa myös syksyllä odottaviin opintoihin.

Sen sijaan Holménin työhön kuuluu myös neuvolalääkärin tehtäviä, ja pari kertaa viikossa hän käy töissä katkaisuasemalla. Joinakin aamupäivinä hän osallistuu koulutuksiin, joita sairaanhoitopiiri järjestää kandeille.

Seniori viereisessä huoneessa

Länsi-Porin terveysasemalla työskentelee tänä kesänä kolme kesälääkäriä ja saman verran kokeneempia lääkäreitä.

-Meillä on konsultaatiopuhelin, jota pitää yksi senioreista. Hänellä on päivällä vain kirjallisia töitä ja puhelinaikoja eikä ollenkaan potilaiden vastaanottoja. Kesäkandit saavat soitella hänelle ja kysyä.

-Eikä tämä toimi vain niin, että konsultaatio olisi soitto epämääräiseen paikkaan, vaan sieltä voi tulla seniori viereisestä huoneesta myös katsomaan potilasta.

Näin kävi myös silloin, kun Holmén arvioi kuulleensa potilaan sydämestä heikon sivuäänen. Seniori – tai itse asiassa kaksikin vanhempaa kollegaa – tuli kuuntelemaan, ja yhdessä päädyttiin siihen, että hiljainen sivuääni todella kuului.

Ikävästi käyttäytyneitä potilaitakaan ei Holménin kohdalle ole sattunut. Joskus on tullut esille hienoista epäluuloa, kun valkotakki onkin niin kovin nuori – mutta monesti on käynyt niin, että potilas onkin ollut vain tyytyväinen, kun uransa alkutaipaleella oleva lääkäri tutkii perusteellisesti ja aikaa käyttäen.

Joel Holménin työpäivä 7.7.2014 tk-lääkärin sijaisena Länsi-Porin terveysasemalla

  • Klo 8-8.30: Kirjallisia töitä: reseptien uusimista, perehtymistä tulossa oleviin potilaisiin.
  • 8.30-9.30: Potilasvastaanottoja, 2–3 potilasta. Ensimmäiset kaksi viikkoa käyntiaikaa oli varattu 45 minuuttia, nyt käynnit noin puolituntisia. Tänään on tullut eteen ihottumaa, virtsavaivaa ja jalkakipuja.
  • 9.30-10: Kirjallisia töitä ja kahvitauko, elleivät vastaanotot ole venyneet. Esimerkiksi tässä välissä voi käydä myös kysymässä seniorilta neuvoa.
  • 10-11: Potilasvastaanottoja.
  • 11-11.30: Puhelinaikoja. Soitellaan esimerkiksi laboratoriotuloksia ja kuvantamistuloksia ja sovitaan jatkohoidosta.
  • 11.20-12.30: Ruokatauko ja kirjallisia töitä.”Lääkärit käyvät yhdessä syömässä, mikä on mukavaa. Pääsee tutustumaan työporukkaan ja muodostuu ihan hyvä yhteishenki.”
  • 12.30-15: Puolikiireellisten päivystyspotilaiden hoitamista. Osa Porin terveyskeskuksista on kesäaikaan suljettu, ja Länsi-Porissa pidetään yhteispäivystystä. Vakavammat tapaukset ohjataan läheiseen sairaalaan. Tänään iltapäivän potilailla on ainakin silmäoireita ja korvakipuja. ”Meillä on yhteinen jono, josta kaikki lääkärit saavat ottaa potilaita. Tämä tasapainottaa tilannetta. Jos jollain on kinkkisempi tapaus ja menee enemmän aikaa, ei tarvitse katsoa niin monta potilasta. Jos taas on erilainen tilanne, ehtii katsoa useampia potilaita.”
  • 15-15.30: Kirjallisia töitä, esimerkiksi lähetteiden tekemistä.

Kuva: Joel Holménin albumi

Lue myös:

Keltanokka vuokrafirmastako? Todenmukaisempi kuva tk-lääkäristä on tässä

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi