Terve.fi

Silmissä rähmää nukkumisen jälkeen? Tästä se johtuu!

Silmissä rähmää nukkumisen jälkeen? Tästä se johtuu!
Kutsuttiin sitä sitten rähmäksi, unihiekaksi tai möhnäksi, kaikki tietävät, mistä on kyse: silmiin nukkumisen aikana kertyvästä kellertävästä tahmasta.
Julkaistu 31.5.2014

Kyseinen tahma koostuu eri aineksista, kuten hylätyistä soluista, limasta ja kehon jätteistä, kuten bakteereista ja silmäluomista irtoavasta rasvasta, sekä pölystä, kertoo tohtori Iva Schwab Kalifornian lääketieteellisestä yliopistosta.

Silmäluomet sulkeutuvat samaan tapaan kuin vetoketju: posken puolelta nenää kohti. Näin tehdessään ne työntävät kyyneleitä silmän yli ja poimivat samalla edellä mainittuja aineksia mukaansa. Tämä erite kerääntyy lopulta silmäkulmiin tai alaluomelle, Schwab selittää.

– Se muistuttaa tavallaan ihokuorintaa: keho poistaa sen kuolleen ihon tai jätteen, jota ei tarvita.

Merkki allergiasta?

Normaalissa unirähmässä on hienoinen kerman sävy, vaikka se voikin olla myös tummempaa, jos käyttää meikkiä. Aktiiviset bakteerit tai virustartunta voivat lisätä unirähmän määrää ja tehdä siitä keltaisemman tai vihreän. Jos näin käy, kannattaa mennä lääkäriin.

Kuiva unirähmä taas voi olla merkki kuivemmasta elinympäristöstä. Unirähmän määrä voi myös lisääntyä esimerkiksi allergioiden takia, kun keho erittää enemmän limaa.

Piilolinssit lisäävät unirähmää

Piilolinssejä käyttäville voi tulla enemmän unirähmää, koska he käytännössä viettävät päivänsä vieras esine silmässään. Vaikka piilolinssi istuisikin silmään täydellisesti, silmä erittää silti jonkin verran enemmän limaa kuin ilman piilolinssiä. Ja jos linssi ei sovi silmään kovin hyvin, tai sen alle tarttuu esimerkiksi siitepölyä, silmä tuottaa vielä enemmän limaa.

Muutokset unirähmän määrässä voivat olla merkki silmätulehduksesta tai jostakin muusta ongelmasta. Jos sinulle ilmestyy unirähmää kroonisesti, voi kyse olla myös esimerkiksi pölyn aiheuttamasta ärsytyksestä tai jopa allergiasta.

Jos sinulla on unirähmää niin paljon, että silmäripsesi tarttuvat jo toisiinsa aamuisin, voi kyseessä olla luomireunan tulehdus, jolloin kannattaa käydä lääkärissä.

Kommentoi »