Terve.fi

Yllättäviä unifaktoja - näitä asioita et tiennyt nukkumisesta

Yllättäviä unifaktoja - näitä asioita et tiennyt nukkumisesta
Ihminen saattaa nukkua jopa kolmanneksen elämästään. Tässä onkin asioita niin meille kaikille tutusta unesta, josta et ehkä kuitenkaan tiedä aivan kaikkea.
Julkaistu: 9.10.2009

1. Mikä on hereillä olon maailmanennätys?

Askmen.com -sivusto kertoo, että Guinnessin ennätystenkirjanmukaan pisimpään hereillä on ollut 17-vuotias amerikkalaispoika Randy Gardner,joka vuonna 1964 pysytteli valveilla yhteensä hämmästyttävät 264 tuntiaputkeen. Guinnessin ennätystenkirja ei kuitenkaan enää ole tukenutennätysyrityksiä, sillä suoritusten todentaminen luotettavasti on niin vaikeaaja saattaa ajaa ihmiset kokeilemaan terveydelle vaarallisia asioita.

2. Saako unissakävelijää herättää?

Unissakävelijän saa herättää, vastoin yleistä uskomusta.Unissakävelijä saattaa olla tilanteesta hämillään, muttei herättäminenkuitenkaan aiheuta vaaraa kävelijälle itselleen tai herättäjälle. Itse asiassaherättämistä voidaan jopa suositella, sillä unissakävely itsessään voi ollavaarallista. Asiantuntijat kehottavatkin Askmen.comin mukaan ohjaamaankävelijän hellävaraisesti takaisin sänkyyn – varsinainen herättäminen voinimittäin olla vaikeaa.

3. Voiko nukkumista pelätä?

Somnifobia tarkoittaa nukkumisen pelkoa ja se on aivantodellinen pelkotila. Somnifobiasta kärsivät pelkäävät nukkumista tai sitä,mitä sinä aikana voi tapahtua, toiset puolestaan pelkäävät uneen liittyviäsairauksia, kuten uniapneaa, Askmen.com kertoo.

4. Onko ihmisellä sisäistä herätyskelloa?

Ihmisellä todella on sisäinen kello tai herätyskello, ja sentakana on adrenokortikotrooppinen hormoni. Oletko koskaan herännyt juuri hetkeä ennen herätyskellon soittoa? Se on juurikyseisen hormonin aikaansaannosta, sillä hormonin vapautuminen riippuu juuritiedostamastasi heräämisajasta.

5. Mitä tapahtuu, jos valvoo liian kauan?

Ihminen alkaa saada aistiharhoja jo neljän päivän valvomisenjälkeen. Listan ensimmäisessä kohdassa mainittu Randy Gardner alkoi myöshallusinoida neljän päivän hereillä olon jälkeen. Hän luuli Askmen.comin mukaanolevansa kuuluisa amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Paul Lowe.

Lue lisää:

Keskustele:

Kommentoi »