Globus on melko yleinen oire, joka vaivaa kaikenikäisiä ja vähän yleisemmin naisia kuin miehiä. Masentuneisuus, ahdistuneisuus ja stressi pahentavat oiretta. Tästä syystä sitä aiemmin nimitettiin globus hystericukseksi. Globusoire voi tulla ja mennä useitakin kertoja kuukausien aikana. Se tuntuu yleensä keskellä kaulan etupuolella, mutta voi vaihtaa paikkaansa esiintymiskerrasta toiseen. Globus tuntuu selvimmin, kun niellään ” tyhjää” eli sylkeä. Ruokaa tai juomaa niellessä se helpottuu.
Nieleminen on erittäin monimutkainen tapahtuma, johon kymmenet lihakset osallistuvat synkronisoidusti sekunnin murto-osien tarkkuudella. Globuksen syyksi onkin ajateltu häiriötä lihasten koordinaatiossa. Joku lihaksista toimii väärään aikaan ja estää nieltävän aineen etenemisen nielusta ruokatorveen ja vatsaan. Vatsahappojen nousu ruokatorveen eli refluksi voi myös aiheuttaa globusoiretta.
Hyvänlaatuiseen globukseen ei liity nielemisen vaikeutta tai nielemiskipua. Merkkejä vakavammasta taudista ovat myös äänen käheytyminen, yskä, korvan suuntaan heijastuvat kivut ja kaulapatit. Tahaton laihtuminen, kuumeilu ja yöhikoilu ovat aina vakavamman taudin merkkejä.
Tieto oireen hyvänlaatuisuudesta rauhoittaa potilasta ja voi parantaa globuksen. Stressin lievittäminen ja masennuksen hoito voivat myös auttaa vaivaan. Alkoholin välttäminen voi vähentää refluksia ja vähentää sitä kautta nielemisongelmia. Edellä mainittujen vakavampien oireiden liittyminen globukseen edellyttää tarkempia korvalääkärin tutkimuksia. Jos ruoka menee huonosti alas tai pysähtyy täysin ruokatorveen aiheuttaen oksennusrefleksin, tutkimuksiin ja hoitoon on hakeuduttava välittömästi.
Lähde: BMJ 2013;348:f7195 doi: 10.1136/bmj.f7195