Asiantuntijan mukaan lääkärit luottavat sitä enemmän vanhan ajan parannuskeinoihin, mitä paremmin ne pärjäävät erilaisissa tutkimuksissa. Yksi syy näiden keinojen suosimiseen on se, että sekä yhteiskunta että potilas säästää rahaa, jos vaivan voi hoitaa kotikonstein.
ABC News kokosi tietopaketin näistä vanhan ajan kikoista, joihin myös lääkärit uskovat.
1. Inkivääri
Tätä maustetta on käytetty tuhansien vuosien ajan pahoinvoinnin torjumiseen, mutta aikaisemmin vain itämaiset lääkärit uskoivat sen voimaan. 2000-luvulla tehtiin kuitenkin useita tutkimuksia, joissa osoitettiin inkiväärin tehokkuus matkapahoinvoinnissa sekä kemoterapiaan ja raskauteen liityvässä pahoinvoinnissa. Kun asiasta saatiin tieteellisiä todisteita, useammat lääkärit olivat valmiita neuvomaan potilaitaan käyttämään sitä.
2. Bengay-voide
Tämä kipua lievittävä voide on aina ollut urheilijoiden suosiossa – ei tosin niinkään keskivertoliikkujan, koska voide haisee vahvasti lääkkeeltä.Nykyään lääketieteen ammattilaiset kuitenkin suosittelevat Bengayta myös tavallisille liikkujille, koska sitä saa hajusteettomana sekä laastariversionakin.
3. Luumut
Aikoinaan vastaus epäsäännölliseen suolen toimintaan oli luumut. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa niiden tehokkuus todistettiin myös tieteellisesti: 12 kuivatun luumun syöminen päivässä helpottaa ummetuksen oireita tehokkaammin kuin trendikkäämmät psyllium-ravintolisät.
4. Vaseliini
1800-luvulla vaseliini oli suosittu lääke ihovaivoihin. Ajan kuluessa se hävisi suosiossa trendikkäämmille rasvoille ja voiteille, mutta vielä nykyäänkin lääkärit levittävät sitä leikkaushaavoille. Jotkut potilaat ovat allergisia antibioottisille voiteille, ja vaseliini toimii yhtä hyvin, kunhan haavassa ei ole tulehdusta. Vaseliinia voi käyttää myös pienempiin haavoihin.
5. Jää
Kylmäpakkaus on klassinen päänsäryn lievittäjä. Uudet kipulääkkeet voivat olla tehokkaampia, mutta tutkimuksen mukaan migreenistä kärsivät hyötyvät enemmän kylmäpakkauksesta – erityisesti silloin, kun sen asettaa 15 minuutiksi kaulalle otsan sijaan.
Lähde: ABC News
Lue myös:
Tajusitko, mitä lääkäri sanoi?
Uskomushoidot ja luontaislääkintä – miten lääkäri suhtautuu?
Lääkäri saa määrätä lääkkeitä itse itselleen – mitä mieltä olet?