Terve.fi

Onnistunut lapsettomuushoito lupaa hyvää parisuhteelle

Onnistunut lapsettomuushoito lupaa hyvää parisuhteelle
Julkaistu: 19.2.2014

Nordic Federation of Societies of Obstetrics and Gynecologyn tutkijat halusivat arvioida, millaisia vaikutuksia lapsettomuushoidoilla on pariskuntien elämään.

Hoitoa saaneita naisia seurattiin 12 vuotta hoidon jälkeen. 27 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista ei enää ollut yhdessä kumppaninsa kanssa, jos hoidon jälkeinen raskaaksi tulemisen yritys oli epäonnistunut.

Tutkijat perustavat löydöksensä Danis National Patient Registryn ja Danis IVF:n rekistereihin, joissa oli mukana 47 515 naista. Naiset olivat käyneet lapsettomuushoidossa vuosina 1991–2006. Suurin osa naisista oli iältään vähintään 32-vuotiaita.

Lapsettomuus rankkaa parisuhteelle

57 prosenttia naisista onnistui tulemaan raskaaksi hoidon jälkeen ja synnyttämään lapsen. Loput 43 prosenttia naisista ei tullut raskaaksi ensimmäisten hoitoyritysten jälkeen.

12-vuotisen seurantajakson aikana tutkijat havaitsivat, että raskauden epäonnistuessa naiset jättivät kumppaninsa kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka onnistuivat tulemaan raskaaksi.

– Löydöksemme osoittavat, että lapsettomuushoidon epäonnistuminen voi haitata lapsettomuudesta kärsivien pariskuntien suhdetta, sanoo tutkimusta johtanut lääkäri Kjaer.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että lapsettomuus voi johtaa pariskunnilla eroon, stressiin ja ahdistukseen. Tutkijoiden mukaan viimeisin tutkimus on kuitenkin uniikki, koska siinä on ensimmäistä kertaa tarkasteltu lapsettomuushoitojen psykologisia vaikutuksia pariskuntiin.

Lue myös:

Kommentoi »