Terve.fi

Influenssa jyllää Suomessa – näiden oireiden ilmaantuessa tarkastettavaksi

Influenssa jyllää Suomessa – näiden oireiden ilmaantuessa tarkastettavaksi
Influenssa jyllää: Näiden influenssaoireiden ilmaantuessa tarkastettavaksi. Jos yleistila laskee äkkiä, eikä sairastunut pärjää kotonaan, on syytä mennä tarkastettavaksi terveyskeskukseen.
Julkaistu 14.2.2014

Kuten on useasta eri mediasta käynyt ilmi, on vuotuinen influenssavirus äitynyt epidemian asteelle. Influenssaa on todettu kaikilla ikäryhmillä ympäri Suomen. Huomion arvoista tämänkertaisessa influenssa-aallossa on, että se on vienyt jo kauden alkuvaiheessa perusterveitä rokottamattomia työikäisiäkin aina tehohoitoon asti. Influenssasta johtuneisiin komplikaatioihin on tiettävästi kuollut tähän mennessä kuusi henkeä eteläisten sairaanhoitopiirien alueilla.

Toistaiseksi suurin osa todetuista tapauksista on ollut A (H1N1)pdm09 -virusta eli sikainfluenssavirusta joka 2009 vuoden pandemian jälkeen on katsottu tavalliseksi kausi-influenssaa aiheuttavaksi virukseksi. Sikainfluenssaviruksen lisäksi liikkeellä on myös influenssa A(H3N2):sta sekä influenssa B –virusta.

Näiden oireiden ilmaantuessa tarkastettavaksi

Mikäli yleistila laskee äkkiä niin, ettei sairastunut henkilö enää pärjää kotonaan, on syytä hakeutua tarkastettavaksi lähimpään terveyskeskukseen, jossa arvioidaan jatkohoidon tarve. Muita merkille pantavia oireita ovat:

  • tajunnan tason häiriöt
  • hengitysvaikeudet
  • rintakivut
  • yskimisen lisääntyminen
  • kylkikivut
  • tunne, ettei jaksa liikkua

Rokotuksista

Paras tapa suojautua influenssalta on ottaa kausi-influenssarokote, jotka kaudella 2013–2014 koostuvat Fluarix- ja Vaxigrip –rokotteista. THL suosittaa, että ensimmäistä annetaan 65 vuotta täyttäneille ja jälkimmäistä alle 65-vuotiaille. Kyseiset rokotteet antavat suojan niin sikainfluenssa- kuin muihinkin liikkeellä oleviin influenssaviruskantoihin. Toisin kuin 2009 vuoden pandemiassa käytettyyn Pandemrix –rokotteeseen, kuluvan kauden kausirokotteisiin ei liity narkolepsian riskiä.

Tilastoja ja tietoja influenssasta

Influenssaepidemiaan liittyvää tietoa ja sen etenemistä voi seurata THL:n sivuilta sekä seuraavista tilastosta, joista näkyy influenssa A ja B tapaukset vuosittain ja viikoittain sekä muiden hengitystieinfektiovirusten esiintyvyys kaudella 2013–2014.

Lue myös:

Kommentoi »