Sairaudet

Influenssa voi viedä rokottamattoman perusterveenkin tehohoitoon

Influenssa ja rokote: Influenssarokotus antaa suojan influenssa vastaan kahden viikon kuluessa. Influenssaokotuksesta ei ole haittaa vaikka sairastuisi tautiin.

13.2.2014 Terve.fi

Influenssaepidemia on käynnissä koko maassa. HUS on tänään tiedottanut vakaviin influenssamuotoihin sairastuneista tehohoitoa vaativista tapauksista. Useimmilla tehohoitoa vaativilla on todettu A(H1N1)pdm09 virus eli nk. sikainfluenssavirus.

Tämän kauden kausi-influenssarokotus tehoaa hyvin parhaillaan kiertäviin influenssaviruksiin ja se on paras suoja sairastumista vastaan. Rokotuksen ehtii vielä ottaa ja suoja syntyy kahden viikon kuluessa. Rokotuksesta ei ole myöskään haittaa vaikka sairastuisi tautiin. Rokotteita on vielä terveyskeskuksissa hyvin saatavilla. Suomessa lähes kaikki varusmiehet rokotettiin kausi-influenssaa vastaan viime vuonna. THL:n seurantaan on ilmoitettu aiempia vuosia huomattavasti vähemmän influenssalöydöksiä varusmiehiltä, ainoastaan kaksi.

THL:n tehohoidon seurantaan on toistaiseksi ilmoitettu 13 influenssatapausta, joista kuusi on HUS:n alueelta ja muut eri puolilta Suomea. Suurin osa edellä mainituista tapauksista on A(H1N1)pdm09 viruksen aiheuttamia. Tehohoitoa vaativaan tautimuotoon sairastuneista suuri osa on työikäisiä, joilla ei ole vakavalle influenssainfektiolle altistavaa perustautia. Yhdeksän heistä ei ollut saanut influenssarokotusta.

THL:n asiantuntijat suosittelevat viruslääkitystä riskiryhmiin kuuluvien infektioissa, vakavissa influenssainfektioissa ja sairaalahoidossa oleville potilaille.

Influenssaepidemia on myös käynnissä suuressa osassa Eurooppaa. Yhdysvalloissa influenssakausi alkoi jo marraskuussa. Suurin osa influenssaviruksista on kuulunut influenssa A(H1N1)pdm09-alatyypin viruksiin ja sairaalahoitoa vaativia on ollut poikkeuksellisen paljon 18−64-vuotiaissa. Sama ilmiö havaittiin vuoden 2009 influenssapandemian aikana.

Lähde: THL:n tiedote 12.2.2014

Lue myös:

Tietopaketti sikainfluenssasta: Sikainfluenssa A(H1N1) oireet, diagnoosi ja hoito

Sikainfluenssa A(H1N1) -potilasohje

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi