Terve.fi

Näin heroiini tappaa

Näin heroiini tappaa
Heroiini sekoitetaan usein veteen ja piikitetään suoneen. Kehossa heroiini muuttuu morfiiniksi. Heroiinia ottava kokee välittömän euforian. Monet kuolevat heroiinin yliannostukseen, koska heidän kehonsa unohtavat hengittää. Lue lisää aiheesta heroiini.

Vaikka lopulliset ruumiinavaustulokset eivät ole vielä tulleet, New Yorkin poliisi uskoo näyttelijä Philip Seymour Hoffmanin kuolleen heroiinin yliannostukseen.

Heroiinin käyttö voi todellakin tappaa, vaikkei ehkä sillä tavalla kuin luulisi. Jos Hoffman tosiaan kuoli heroiinin yliannostukseen, hänen kuolemansa oli epätyypillinen tietyillä tavoilla.

CNN selvitti, miten heroiini vaikuttaa ihmiseen ja lopulta tappaa.

Miten se toimii

Heroiini sekoitetaan useimmiten veteen ja piikitetään suoneen. Piikittäminen minimoi viiveen, jolla huume alkaa vaikuttaa, sillä pistoksella vaikutukset ovat lähes välittömät.

Heroiinia voi myös polttaa, vetää nenään tai syödä, mutta polttaminen tai syöminen tuhoaa osan huumeesta ja heikentää sen vaikutuksia.

Heroiinia ottava kokee välittömän euforian. Keho tuntuu äärettömän rennolta ja kipuaisti katoaa.

Kehon sisällä heroiini muuttuu morfiiniksi. Morfiinilla on samanlainen kemiallinen rakenne kuin endorfiineilla – kemikaaleilla, joita aivosi tekee, kun tunnet itsesi stressaantuneeksi tai tunnet kipua. Endorfiinit heikentävät hermosolujen toimintaa, joten ne pysäyttävät kivun ja aiheuttavat hyvänolontunteen.

Morfiini sitoutuu aivojen molekyyleihin, joita kutsutaan opiaattireseptoreiksi. Kun nämä reseptorit torjutaan, syntyy euforia.

Miksi siihen kuolee

Useimmat ihmiset kuolevat heroiinin yliannostukseen, koska heidän kehonsa unohtavat hengittää.

– Heroiini tekee ihmisestä rauhallisen ja hiukan unisen, mutta jos sitä ottaa liikaa, saattaa nukahtaa, ja nukkuessa hengityselimet lakkaavat sitten toimimasta, selittää lääkäri Karen Drexler Emoryn yliopiston psykiatrian ja käytöstieteen osastolta.

– Yleensä ihmisen nukkuessa keho muistaa luonnollisesti hengittää, mutta heroiinin yliannostustapauksissa ihminen nukahtaa ja keho käytännössä unohtaa hengittää, hän jatkaa.

Heroiinin yliannostus voi myös laskea verenpainetta merkittävästi ja saada sydämen pettämään.

Tutkimusten mukaan suonensisäisesti heroiinia käyttävät kuolevat 300 kertaa todennäköisemmin tulehdukselliseen endokardiittiin eli sydämen sisäkalvon tulehdukseen.

Heroiini voi aiheuttaa myös rytmihäiriöitä. Rytmihäiriön aikana sydän ei välttämättä pysty pumppaamaan riittävästi verta kehoon, mikä vaikuttaa aivoihin, sydämeen ja sisäelimiin.

Heroiini voi aiheuttaa myös keuhkopöhön. Veri saattaa pakkautua suoniin, kuljettaa sen keuhkoihin ja sydämen vasemmalle puolelle. Kun paine verisuonissa kasvaa ja neste kulkee keuhkorakkuloihin, vähenee keuhkojen normaali happivirtaus ja hengitys vaikeutuu. Myös tämä voi aiheuttaa sydänkohtauksen tai munuaisten romahtamisen.

Heroiinia voidaan myös myydä sekoitettuna muihin myrkyllisiin aineisiin, jotka saattavat vahingoittaa käyttäjää. Tosin tällaiset kuolemat ovat harvinaisia, vaikkakaan eivät täysin ennenkuulumattomia.

Tutkimusten mukaan välitön kuolema – kuten mahdollisesti Hoffmanin tapauksessa – on epätavallinen. Näyttelijä löydettiin kuolleena kylpyhuoneensa lattialta, ja hänen vasemmassa kädessään törrötti neula, paikalliset viranomaiset ovat kertoneet.

Tällaiset kuolemat, joissa neula ja ruisku ovat edelleen paikallaan, ovat tutkijoiden mielestä välittömiä. Erään tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia heroiinikuolemista on tällaisia Yhdysvalloissa.

Lähde: CNN

Lue lisää heroiinistä Päihdelinkki.fi -sivustolta.

Lue myös:

Julkaistu: 7.2.2014
6 kommenttia