Terve.fi

Mikko pääsi irti väkivaltaisuudestaan: ”Tämä on ollut yhtä helvettiä, mutta nyt on hyvä olla”

Mikko pääsi irti väkivaltaisuudestaan: ”Tämä on ollut yhtä helvettiä, mutta nyt on hyvä olla”
Taas Mikon päässä alkoi kihistä. Vaimo halusi puhua. Selvitettäisiin sitä, mitä viimeksi tapahtui. Oli huudettu, ja Mikko oli töninyt. Mutta ei selvitetty. Jälleen tuli vain sumea raivo.
Julkaistu 28.1.2014

Mikko otti silitysraudan käteen ja uhkasi heittää sillä vaimoa.

Samaa rataa oli menty kymmenkunta vuotta. Lapset olivat varpaillaan, sillä isä saattoi räjähtää mistä tahansa. Vaimo ei uskaltanut luottaa. Aina riideltiin samoista asioista, eikä Mikko suostunut puhumaan tilanteista. Hän huusi, töni ja uhkaili, käyttäytyi manipuloivasti ja kontrolloivasti.

– Toimin kuin eläin, välttelin ajattelemista. Pelkäsin että siirryn käyttämään pahempaa fyysistä väkivaltaa, kuvailee Mikko.

– Pää oli täynnä käsittelemättömiä asioita. Olin paljon poissa perheestä ja riippuvainen monista asioista, esimerkiksi tietokoneesta. Välttelin itseni kohtaamista.

”Helppoa ei ollut, mutta olen päässyt eteenpäin” 

Kenellekään ei kerrottu siitä, mitä perheessä tapahtuu. Pidettiin kulissit kunnossa – niinhän oli tehty Mikon lapsuudenkodissakin.

Viimein vaimo sanoi, että ottaa eron, jos mies ei hae apua itselleen. Mikko haki.

– Helppoa ei ole ollut, mutta nyt voi sanoa, että olen päässyt eteenpäin, hän sanoo tänään.

– Tämä on ollut yhtä helvettiä, mutta nyt on hyvä olla.

”Meidät olisi kuulunut ottaa huostaan” 

Tavallinen talvinen päivä äskettäin: Mikko on käynyt uimahallissa lasten kanssa. Kaikki on mennyt ihan mukavasti. Mikko nostaa hattua itselleen, että hän pystyi tähän. Hän saa nykyään voimaa siitä, että tavalliset jutut sujuvat.

Ennen arki tuntui raskaalta. Mikko ajatteli, että tällaista paskaa ja kuraa tämä nyt vain on kaikilla. Ei hän ollut nähnyt, että toisinkin voi olla. Oma lapsuudenperhe oli ollut kaikkea muuta kuin turvallinen.

– Meidät olisi kuulunut ottaa huostaan. Meidät saatettiin esimerkiksi jättää yksin tosi pienenä, kun äiti ja isä lähtivät ryyppäämään.

– Isä oli julma meitä lapsia kohtaan. Hän esimerkiksi kontrolloi ruualla. Jouduin varastamaan ruokaa omassa kodissani, että sain syödäkseni.

– Kulissit olivat kuitenkin kunnossa. Omakotialueella asuttiin. En vielä tänäkään päivänä ymmärrä, miten naapurit eivät huomanneet mitään.

”Olin varmaan hankalimmasta päästä”

Nyt Mikko näkee, että moni hänen käyttäytymismalleistaan juontui omasta lapsuudesta.

– Mun vanhemmat olivat tosi väkivaltaisia ja alkoholisteja. Näin kyllä vanhempieni virheet ja ajattelin, etten halua olla samanlainen kuin oma isäni. Se vaan vaati tosi paljon töitä.

Kun vaimo oli uhannut erolla, Mikko alkoi etsiä netistä apua väkivaltaisuuteensa. Hän hakeutui Lyömättömälle linjalle.

Jo ensimmäinen tapaaminen sai aikaan muutoksen: Mikko päätti lopettaa uhkailun. Hänelle ladottiin faktoja tiskiin.

– En tiennyt, että siitäkin voi saada rangaistuksen, että uhkailee silitysraudalla.

Mikko kävi sekä yksilötapaamisissa että ryhmäkokoontumisissa. Hän oli mukana Lyömättömällä linjalla muutaman vuoden, minkä jälkeen säännölliset käynnit loppuivat. On sovittu, että hän käy kertomassa kuulumisiaan puolen vuoden päästä.

– Nyt näen, että ennen minulta puuttui empaattisuus. En kyennyt olemaan myötätuntoinen, vaan olin tosi itsekäs. Näitä on harjoiteltu Lyömättömässä linjassa.

– Olin varmaan asiakkaiden hankalimmasta päästä. Olin manipuloiva ja kontrolloiva enkä aina kertonut totuutta terapiassa. Meinasin jäädä kiinni muiden syyttelyyn. Mutta vähitellen päästiin eteenpäin. Iso askel oli, kun vaimo tuli mukaan terapiaan. Totta kai silloin tuli totuuksia esille.

Paljon apua oli myös siitä, että Mikko piti päiväkirjaa ajatuksistaan vuoden ajan. Hän ei halunnut kuormittaa vaimoaan puhumalla liikaa.

– Ei vaimo voinut olla terapeuttini.

”Nykyään osaan rauhoittua” 

– Nyt ymmärrän omia tunteitani ja osaan puhua vaimolle siitä, mikä mulla on. Että nyt olen vaikka vihainen. Olen oppinut tunnistamaan sen tunteen. Enää se ei ole semmoinen möykky.

– Nykyään osaan säädellä tunteitani ja rauhoittua. Vihastakin ajattelen, että se on ihan ok eikä se riistäydy käsistä. Riitelyä käytiin läpi paljon ja sitä, että riitelykin voi olla ihan ok ja päättyä sovintoon.

Myös moni muu asia on parantunut. Mikon itsetunto ei ole enää niin huono kuin ennen. Töissäkin sosiaaliset suhteet ovat petraantuneet. Mikko ja vaimo ovat innostuneet myös syömään entistä terveellisemmin ja käymään yhdessä lenkillä.

”Olen käsittänyt mitä tarkoittaa, että paranee väkivallasta” 

Joskus nousevat mieleen entiset, huonommat hetket.

– Luottamuksen saaminen takaisin ottaa aikaa. Totta kai vaimon on vaikea luottaa. Lisäksi joudun tsemppaamaan oman itsetuntoni kanssa.

Mikko on miettinyt, miten voisi kasvattaa lapsiaan niin, etteivät he joudu kärsimään väkivaltaisesta käytöksestä eikä sukupolvien käyttäytymismalli siirry eteenpäin.

– Mietin, miten tällaista voisi ennaltaehkäistä. Omat jutut harmittavat, mutta onneksi omassa tilanteessani mitään peruuttamatonta ei tapahtunut eikä kukaan ole kuollut.

Mikko rohkaisee väkivaltaisesta käytöksestä kärsiviä hakemaan apua.

– Kyllä se lähtee itsestä, että haluaa muutosta ja apua. Ketään ei voi pakottaa.

Mikko uskoo, ettei olisi päässyt väkivaltaisesta käytöksestään irti ilman ammattiapua.

– Tilanne oli niin vaikea ja asiat pahasti päässäni. Työntekijöiden kanssa piti vääntää rautalangasta.

– Nyt olen käsittänyt, mitä tarkoittaa, että paranee väkivallasta ja vihasta ja oppii säätelemään omia tunteita ja vihan tunnetta, joita en ennen hanskannut.

Mikon nimi on muutettu. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.  

Täältä löytyy lista paikoista, joista voi saada apua väkivaltaiseen käytökseensä. 

Kommentoi »