Terve.fi

Kilpirauhasen vajaatoiminta ei altista muistisairauksille


Kilpirauhasen vajaatoiminta voi osalla potilaista heikentää muistia, mutta se ei aiheuta pysyvää muistin heikentymistä tai dementiaa. Lue lisää kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi osalla potilaista heikentää muistia, mutta se ei aiheuta pysyvää muistin heikentymistä tai dementiaa, tuore tutkimus osoittaa.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 900:n 70–89-vuotiaan muistitutkimuksiin. Tiedot kilpirauhasen toiminnasta saatiin terveysrekistereistä.

Tutkijat havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän 16 prosentilla potilaista, joiden kilpirauhasen toiminta oli normaalitasolla. Vajaatoimintaa potevista potilaista tämän diagnoosin sai 17 prosenttia ja lievää vajaatoimintaa potevista 18 prosenttia.

Havaittu muutaman prosenttiyksikön ero ei ole käytännössä merkitsevä, joten kilpirauhasen toiminta ei näiden tulosten perusteella vaikuta pitkäaikaisten muistiongelmien kehittymiseen iäkkäillä.

Yhteydet eivät myöskään muuttuneet, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso ja monet sairaudet, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa potee yli 200 000 suomalaista. Se on naisilla noin neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Lue myös:

Julkaistu: 23.1.2014