Terveys

Asiantuntija: Saattohoitopäätös voi olla irvokas

Saattohoidosta päättäminen on Suomessa sattumanvaraista, sanoo palliatiivisen lääketieteen asiantuntija, anestesiologian erikoislääkäri Eero Vuorinen Lääkäripäivillä. Vuorinen on puheenjohtaja Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksessä.

9.1.2014 Terve.fi

Saattohoidosta päättäminen on Suomessa sattumanvaraista, sanoo palliatiivisen lääketieteen asiantuntija, anestesiologian erikoislääkäri Eero Vuorinen Lääkäripäivillä. Vuorinen on puheenjohtaja Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksessä.

Toisaalta voisi olla irvokasta tehdä koko päätöstä, jos hyvää saattohoitoa ei ole saatavilla:

- Hyvää saattohoitoa ei tällä hetkellä saa joka paikassa, vaan alueittain on huomattavia eroja. On väärin luvata hyvää hoitoa kuolevalle potilaalle, jos sellaista ei paikkakunnalla ole saatavilla. Saattohoitopäätöskin on tällaisessa tilanteessa irvokas.

Saattohoidosta pitää sopia ajoissa

Käytännössä saattohoitopäätös tarkoittaa lääketieteellistä päätöstä potilaan saattohoidosta. Saattohoidosta päättää lääkäri.

-Saattohoitoon siirtyminen on lain mukaan vakava hoitopäätös, josta tulee sopia potilaan ja omaisten kanssa.

Vuorisen mielestä päätöksiä kuolevien saattohoitoon siirtymisestä pitää tehdä entistä aktiivisemmin ja riittävän ajoissa. Päätöksen sisältö pitää kirjata.

-Hoitotahto ja saattohoitopäätös helpottavat oikeiden ratkaisujen tekemistä.

Saattohoitolaki tarvitaan

Vuorisen mukaan Suomeen pitää saada saattohoitolaki, jotta kuolevat potilaat saisivat tasa-arvoista kohtelua. On kestämätöntä, ettei saattohoito ole hoitotakuun piirissä:

- Päättäjät ovat ajatelleet, että on itsestään selvää, että kuolevat saavat avun heti. Näin asia ei kuitenkaan ole. Potilaat ja omaiset eivät voi vedota hoitotakuuseen, eivätkä potilaat useimmiten ole äänestämässä seuraavissa vaaleissa. Mikään puolue ei ole ilmoittanut puolustavansa kuolevien oikeuksia.

Vuorisen mukaan hyvässä saattohoidossa otetaan potilaan lisäksi huomioon myös omaiset:

- Tavoitteena on potilaan ja omaisten mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Tavoitteen saavuttamiseksi kaikkia käytettävissä olevia lääkkeitä ja hoitokeinoja voidaan käyttää. Tärkeää on myös hyödyttömien, kärsimystä lisäävien hoitojen lopettaminen.

Lähde: Vuorisen puheenvuorotiedote Helsingin Lääkäripäivillä 2014

Lue myös:

Miten hoitaa kuolevaa potilasta?

Lääkäri: “Eläville vihanneksille” morfiinia, ei pakkosyöttämistä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi