Treeni ja ravinto

Tietoista syömistä

Häiriintynyt, kiirehditty syöminen voi lisätä kiloja ja vähentää nautintoa.

2.1.2014 Terve.fi

Kuulostaako tutulta tämä tutulta: istut tietokoneella edessäsi ruudun verran sähköpostia. Uuden viestin kirjoittamisen jälkeen, painat lähetä-nappia ja kurotat pöydälläsi olevaan tuhtiin tonnikalaleipään. Muutaman suullisen jälkeen, tietokonetta tuijottaen pureskellen, asetat leivän alas, nappaat kourallisen sipsejä ja avaat uuden viestin. Ennen kuin huomaatkaan, olet syönyt lounaasi.

Pieni mutta kasvava tutkimusten joukko ehdottaa, että hidas, ajatuksen kanssa syöminen voisi auttaa paino-ongelmissa ja ohjata joitakin ihmisiä pois prosessoiduista ruoista ja muista epäterveellisistä valinnoista.

Tämä vaihtoehtoinen lähestymistapa on saanut nimen ”Tietoinen syöminen”.  Se perustuu buddhalaiseen käsitykseen tietoisuudesta, johon kuuluu täydellinen tietoisuus siitä, mitä sisälläsi ja ympärilläsi tapahtuu.  Muilla aloilla tietoisuustekniikoita on ehdotettu helpottamaan stressiä ja lievittämään ongelmia, kuten korkeaa verenpainetta ja kroonisia ruoansulatushäiriöitä.

Syömiseen yhdistettynä tietoisuuteen kuuluu värien, tuoksujen, makujen ja koostumuksen huomaaminen, hidas pureskelu ja häiriötekijöiden (TV:n katselu tai lukeminen) ja syömiseen yhdistyvän syyllisyyden ja ahdistuksen poistaminen.

Muutama tietoisen syömisen periaate tuntuu pohjautuvan Horace Fletcherin ideoihin. Fletcher on 90-luvun ruokaintoilija, joka uskoi huolellisen pureskelun ratkaisevan monia terveysongelmia.

Mieli–maha-yhteys

Ruoansulatukseen kuuluu monimutkainen sarja erilaisia hormonaalisia signaaleja mahan ja hermoston välillä, ja aivoilla ilmeisesti kestää 20 minuuttia rekisteröidä kylläisyys. Jos joku syö liian nopeasti, kylläisyys saattaa tapahtua vasta ylensyönnin jälkeen, sen sijaan, että se pistäisi lopun syömiselle. On myös syytä uskoa, että syöminen sillä aikaa kun olemme keskittyneet muihin asioihin, kuten ajamiseen tai kirjoittamiseen, hidastaa tai jopa pysäyttävät ruoansulatuksemme, samoin kuin itsesuojeluvaistoreaktio tekee. Ja jos emme sulata ruokaa hyvin, voimme menettää ison osan ruokamme ravintoarvosta.

Ravitsemusterapeutti ja Harvard School of Public Healthin luennoitsija Lilian Cheung esittää perusteet tietoisen syömisen vaikutuksesta laihduttamiseen uudessa kirjassaan Savor: Mindful Eating, Mindful Life, jonka hän kirjoitti yhdessä zen-mestari Thich Nhat Hahnin kanssa.

Kirja, joka yhdistää tieteen buddhistiseen filosofiaan, on poikinut eloisan Facebook-sivun, jossa ihmiset esittelevät reseptejään ja muita terveellisiä ohjeita.

Dana-Farber Cancer Instituten ravitsemusterapeutti Stephanie Meyers käyttää tietoisuustekniikoita auttaakseen syöpäpotilaita heidän ruokavalioasioissaan monin eri tavoin. Esimerkiksi hän kannustaa pää- ja niskasyövistä selvinneitä meditoimaan ruoan kanssa silloin, kun he ovat tekemässä rankkaa muutosta tipparuokinnasta takaisin tavalliseen syömiseen. Yksi tällainen meditaatio voisi koostua siitä, että potilas puraisee omenaa, sulkee silmänsä ja keskittyy eri aisteihin puremisen, maistamisen ja nielemisen aikana.

Hoitoa ahmateille

Monet tutkimukset ovat todistaneet, että tietoisen syömisen strategiat voivat auttaa syömishäiriöiden hoidossa ja mahdollisesti auttaa painonpudotusta. Psykologi Jean Kristeller Indiana State Universitystä Duke Universityn kollegoineen suorittivat National Institute of Healthin rahoittaman tutkimuksen tietoisen syömisen tekniikoista ahmimishäiriön hoidossa. Satunnaistutkimukseen osallistui 150 ahmimishäiriöistä. Siinä verrattiin tietoisuuspohjaista terapiaa tavanomaiseen psykologiapohjaiseen hoitoon. Molemmat aktiivihoidot vähensivät ahmimista ja masennusta, mutta tietoisuuspohjainen terapia näytti auttavan ihmisiä nauttimaan ruoastaan enemmän, mikä johti vähempään taisteluun ruokailun kontrollista. Ne, jotka meditoivat enemmän (sekä ruoka-aikaan, että muutenkin päivän aikana), saivat ohjelmasta enemmän irti.

Kristeller ja muut sanoivat, että tietoisuus auttaa ihmisiä tunnistamaan fyysisen ja emotionaalisen nälän eron, kuten myös kylläisyyden. Se luo myös valinnan hetken syömisen ja himon välillä.

NIH rahoittaa tällä hetkellä Kristellerin ja Duke Universityn Ruth Woleverin tutkimusta tietoisuuspohjaisen lähestymistavan vaikutuksesta painonpudotukseen ja -hallintaan. Monia muita tutkimuksia tietoisesta syömisestä on käynnissä ympäri Yhdysvaltoja.

Lähde: Harvard Health Letter, helmikuu 2011.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt