Kaikki vauvat itkevät enemmän tai vähemmän eri syistä. Itku voi johtua ravinnon, vaipanvaihdon tai vanhempien sylin puutteesta, väsymyksestä tai kivuista.
Jos vauva ei ole sairas ja itkee selittämättömästä syystä yli kolme tuntia kerrallaan ja vähintään 2-3 kertaa viikossa, kyseessä voi olla koliikki.
Itkukohtausten välillä vauva syö hyvin ja näyttää terveeltä. Koliikki alkaa yleensä 2-4 viikon iässä ja jatkuu 3-4 kuukauden ikään. Koliikkia esiintyy noin 10-15 prosentilla kaikista vauvoista.
Koliikin syitä ei tiedetä. On mahdollista, että sen aiheuttavat monet seikat.
Vauvojen koliikki on ohimenevä sairaus eikä se ole vaarallinen. Se voi kuitenkin olla erittäin raskasta ja turhauttavaa vauvan vanhemmille. Pitkittynyt itku, johon vanhempien lohduttelut eivät auta, huolestuttaa vanhempia ja häiritsee vanhempien yöunta. Monet vanhemmat tuntevat itsensä avuttomiksi ja turhautuneiksi, jos he eivät pysty rauhoittamaan itkevää lasta millään keinoin.
Oireet
Koliikin yleisin oire on useita tunteja kestävä voimakas itku yleensä joka päivä samaan aikaan. Vauvan rauhoittelu on usein vaikeaa. Joillakin koliikkivauvoilla näyttää olevan vatsakipua ja -kouristuksia, sillä he vetävät jalat koukkuun ja selän kaarelle (sikiöasento) itkien samalla voimakkaasti. Tämä voi johtua siitä, että vauva nielee itkiessään ilmaa, mikä aiheuttaa ilmavaivoja.
Hoito / Mitä tehdä?
Ota yhteys lääkäriin, jos lapsesi itkee pitkiä aikoja ilman syytä.
Lääkäri tai terveydenhoitaja voi auttaa sinua selvittämään, onko koliikki todennäköisin syy vauvan itkukohtauksiin vai onko kyseessä joku muu sairaus.
Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos lapsi näyttää sairaalta, hänen ruokahalunsa on heikentynyt tai hänen painonsa ei nouse riittävästi. Tällaiset oireet eivät yleensä ole koliikin aiheuttamia vaan saattavat johtua jostain sairaudesta.
Koliikkivauvojen hoito voi olla hyvin raskasta vanhemmille. Älä epäröi pyytää perheen tai ystävien apua ja tukea, jos voimat alkavat loppua. Vanhempia rahoittaa kuitenkin tieto, että koliikki paranee itsestään eikä se vaikuta mitenkään lapsen kehitykseen.
Vaikka koliikkiin ei ole yhtä lähestymiskeinoa, joka tehoaisi kaikkiin vauvoihin, on olemassa joitakin keinoja, jotka näyttävät auttavan moniin koliikkilapsiin. Joskus vauvan rauhoittelu selkää tai vatsaa hieromalla saattaa auttaa.
Jotkut koliikkivauvat lakkaavat itkemästä kuullessaan laulua tai musiikkia tai esimerkiksi pesukoneen tai imurin monotonista ääntä. Joitakin vauvoja rauhoittaa rattaissa tai vauvakeinussa keinuttelu tai autossa matkustus, kun taas toisiin lapsiin auttaa heidän kääriminen vilttiin. Myös lämmin kylpy saattaa rauhoittaa vauvaa.
Vauva tarvitsee paljon fyysistä kontaktia ja siksi kanniskelu esimerkiksi kantoliinassa tai kantorepussa sekä hieronta saattavat auttaa. Kysy lääkäriltäsi, järjestetäänkö alueellasi vauvahierontakursseja. Vauvaa ei kuitenkaan saisi ylistimuloida liiallisella hieronnalla, sillä se voi tehdä hänestä rauhattomamman.
Joillakin vauvoilla on suuri tarve imeä, vaikka heillä ei ole nälkä. Anna hänelle imettäväksi tutti tai auta häntä löytämään oma peukalonsa. Röyhtäytä vauvaa usein syötön välissä ja jälkeen. Se vähentää kaasun muodostumista suolistossa. Kaasun suuri määrä aiheuttaa vatsakouristuksia. Pidä pulloa tai rintaa niin, että vauva varmasti imee maitoa mutta ei ilmaa.
Koliikkia esiintyy useammin lapsilla, joiden äiti tupakoi imetysaikana. Siksi tupakointia on syytä välttää.
Koliikkivauvoille ei tule syöttää lehmänmaitopohjaisia äidinmaidonvastikkeita ja joskus auttaa myös se, että imettävä äiti lopettaa maitotuotteiden käytön. Vaikka tällöin onkin kyseessä maitoproteiiniallergia eikä siis koliikki, itkeminen saattaa kuitenkin vähentyä edellä mainituilla keinoilla. Pyydä lääkäriltä neuvoja, jos epäilet, että lapsesi on allerginen lehmänmaidolle tai jollekin muulle ruoka-aineelle.
Mikään yksittäinen toimenpide ei tehoa kaikkiin lapsiin. Kokeile eri keinoja omaan lapseesi! Koliikista on kirjoitettu monia kirjoja, joita kannattaa kysyä paikallisesta kirjastosta. Jos mikään ei tunnu auttavan, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin. Aina on hyvä muistaa, että koliikkivauvoista kehittyy terveitä ja tyytyväisiä lapsia!
Ennaltaehkäisy
Koliikkiin ei ole olemassa ennaltaehkäisevää hoitoa.