Treeni ja ravinto

Vain kolme asiaa – ja pääset eroon liikakiloista

Painonsa kanssa kamppaileva miettii, kuinka päästä liikakiloista eroon. Tässä kolme vinkkiä!

Teksti Päivi Sertti
Kuvat iStock
26.8.2013 Terve.fi

Mitä pitäisi tehdä? Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla laihdut varmasti. Voi olla, että kohdallasi vain yhden vinkin toteuttaminen on jo suureksi avuksi kamppailussasi ylipainoa vastaan.

1. Laihduttaja, muuta ympäristöäsi

Pienikin muutos kodissasi, työpaikalla tai työmatkallasi voi olla yllättävän tehokas. Valitse aluksi YKSI hyvin helppo muutos. Sitten testaat sitä käytännössä ja tarvittaessa teet hienosäätöä.

Jokainen tietää, että kasvikset auttavat laihtumaan. Silti moni ei saa aikaiseksi syödä niitä hieman enemmän puhumattakaan suositellusta puolesta kilosta päivässä. Kyse voi olla siitä, että niitä ei tule ostettua. Kun kotona illalla jääkaappi ”tarjoaa” raikkaita vihanneksia ja hedelmiä, on helpompi valita juuri niitä.

Näkyvillä olevat naposteltavat herkut yllyttävät syömään. Kun siirrät ne pois näkyvistä – myös työpöydän laatikon suklaapatukat! – saa ruokahalu olla off-asennossa, ja syöminen jää automaattisesti vähäisemmäksi. Onnistunut laihdutus edellyttää kuitenkin riittävästi energiaa pitkin päivää.

2. Tarkkaile käyttäytymistäsi

Kun tiedät mitä teet, teet sen paremmin. Itsetarkkailu saa aikaan uusia ratkaisuja.

Jos esimerkiksi käyt vaa’alla säännöllisesti, alitajuntasi tuottaa elämääsi vaihtoehtoisia toimintoja. Saatat alkaa kuvata syömäsi ruoat ja huomaat, että olet itsekin sitä mieltä, että syöt liikaa rasvaisia ja makeita välipaloja. Tai saatat huomata, että alkoholijuomia kuluu reippaasti.

Samalla laitat ehkä merkille, että ateriarytmisi on hyvin sekava. Tästä keksit, että ryhdyt vetämään kalenteriisi viivan silloin kun syöt jotain, ja pystyt siten selkeämmin tarkastelemaan päivän syömisiä.

Lue lisää: Joka neljäs suomalainen haluaisi laihtua

Ajatuksia ja tunteita tarkkailemalla saat selville, käsitteletkö niitä syömällä ja juomalla. Samalla kun seuraat ruokakäyttäytymistäsi, muista aina arvostaa itseäsi.

3. Tee sopimuksia

Sopimukset ja lupaukset synnyttävät ja pitävät yllä pientä painetta, minkä seurauksena toimit tunnollisemmin.

Kun laihdutat ystävän kanssa tai kun toinen henkilö on muulla tavalla tukenasi, saat palautetta toiminnastasi. Et voi luovuttaa kepein perustein. Jos kuitenkin haluat laihduttaa yksin, perinteinen ”rakas päiväkirja” tai Excel-taulukko tietokoneella voi olla hyvä tsemppari.

Painonhallinnasta ei pidä tehdä monimutkaista, eikä laihduttaja ole mekaaninen suorittaja. Tavoitteena on aito itseymmärrys. Edelliset kolme näkökulmaa auttavat sopeutumaan oman elämän haasteisiin. Kuka tahansa voi käyttää niitä – eivätkä ne maksa mitään!

Lähde: Huippukuntoon.fi (lopetettu)

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi