Terve.fi

Tepsiikö hunaja yskään? Tutkimus kertoo

Tepsiikö hunaja yskään? Tutkimus kertoo
Julkaistu 23.1.2013

Näyttää siltä, että yskäiselle lapselle illalla annettu hunaja saattaa parantaa unenlaatua, kertoo tutkimus. Tutkijat esittävät nyt, että hunajaa voitaisiin suositella turvallisena ja tehokkaana yskän hillitsijänä yli yksivuotiaille lapsille.

Tutkimuksessa oli mukana 300 lasta. He olivat iältään 1–5-vuotiaita, ja heillä oli komplisoitumaton ylähengitystietulehdus eli esimerkiksi flunssaan liittyvä ”tavallinen yskä”, joka ei liity esimerkiksi astmaan tai keuhkokuumeeseen.

Ensimmäisenä tutkimusiltana lapsille ei annettu mitään lääkitystä. Toisena iltana osa lapsista sai lumelääkettä ja osa hunajaa. Tutkimuksessa käytettiin kolmea erilaista hunajatuotetta.

Vanhemmat antoivat lumelääkettä tai hunajaa lapselle puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja seuraavana päivänä tiedusteltiin, minkä verran yskä oli vaivannut yöllä. Selvisi, että kaikki käytetyt hunajatuotteet vähensivät yöllisen yskimisen määrää ja vakavuutta enemmän kuin placebo-lääke. Myös lumelääke paransi unta, mutta hunaja näytti tepsivän vielä paremmin.

Tutkimus: Effect of Honey on Nocturnal Cough and Sleep Quality: A Double-blind, Randomized, Placebo-Controlled Study. Herman Avner Cohen, Josef Rozen, Haim Kristal, Yoseph Laks, Mati Berkovitch, Yosef Uziel, Eran Kozer, Avishalom Pomeranz, Haim Efratj. Pediatrics. doi: 10.1542/peds.2011-3075

Lue myös:

Kommentoi »