Terve.fi

Näin luot itsesi näköisen elämän

Näin luot itsesi näköisen elämän
Onko elämäsi sellaista kuin itse haluat. Itsesi näköiseen elämään kuuluu juuri ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä.
Julkaistu 20.1.2013

Onko elämäsi sellaista kuin itse haluat. Itsesi näköiseen elämään kuuluu juuri ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Omat, pienetkin toiveet kannattaa toteuttaa. Kun löydät tilaa omille tarpeillesi, valvot samalla omaa parastasi.

Millaista elämää elät tällä hetkellä? Riittääkö aikasi kaikkeen, mihin haluaisit? Millaista elämää haluat itsellesi? Elätkö ruuhkavuosia? Kenen elämää elät, kenen ohjeita noudatat? Löydätkö elämästäsi aikavarkaita, joiden vuoksi et ehdi tehdä sitä, mitä todellisuudessa haluat? Haluatko luoda uraa, olla enemmän kotona, saada uusia harrastuksia, opiskella vai mikä on elämäsi juju?

Katse kannattaa välillä kääntää oman elämän tarkasteluun ja pohtia, onko elämä sellaista kuin itse haluat. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on hyvä tarkastella elämän eri osa-alueita fyysisen, henkisen, sosiaalisen, älyllisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Tarvitsemme sopivasti näitä kaikkia pysyäksemme vireessä.

Huomioi pienetkin toiveesi

Itsesi näköiseen elämään kuuluu juuri ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Omat, pienetkin toiveet kannattaa toteuttaa.

Omat arvosi näkyvät ajankäytössäsi ja tekemisissäsi. Elämän pohdinnoissa voit huomioida, mihin asioihin voit vaikuttaa ja mitkä asiat kuuluvat elämääsi, etkä voi niitä muuttaa. On tehtävä työtä elannon eteen, oltava realistinen. Sitoumukset on hoidettava, mutta samalla voit kuitenkin tehdä pieniä muutoksia oman elämän hyväksi.

Itsensä kuunteleminen auttaa eteenpäin. Kun selvität itsellesi, mistä asioita pidät ja mistä et halua luopua, alat järjestää aikaa näille arjen pienille iloille. Organisointia kannattaa opetella ja suunnitella arkea tarkoituksenmukaiseksi. Kalenteria ei kannata laittaa liian täyteen, yllätyksille on myös hyvä varata aikaa. Vältä suorittamisen sudenkuopat!

Luot elämäsi itse!

Jos elämäsi tuntuu liian kiireiseltä, on aihetta pysähtyä ja pohtia, mitkä asiat ovat tärkeimpiä juuri tässä elämän vaiheessa. Kaikkea ei tarvitse tehdä samaan aikaan. Jos lapset ovat pieniä, opiskelu tai monet kiinnostavat harrastukset voivat odottaa aikaa parempaa. Yksikin mukava harrastus voi ruuhkavuosina tuntua riittävältä. Kun löydät tilaa omille tarpeillesi, valvot samalla omaa parastasi. Ilo ja tyytyväisyys lisääntyvät.

Jos kaipaat muutosta arkeesi, jo pienikin askel lisää hyvää oloasi. Muutosta voi toteuttaa vähitellen esimerkiksi niin, että osa elämän asioista säilyy ennallaan, osa taas on uutta.

Perhe, arkipäivän asiat ja ystävät kulkevat muutoksessa mukana. Vähitellen huomaat eläväsi juuri sellaista elämää, josta olet haaveillut. Se, mitä toiset tekevät tai jättävät tekemättä, muuttuu sinulle vähemmän olennaiseksi. Sinulla ei ole tarvetta vertailla omaa elämääsi kenenkään toisen tapaan elää ja olla. Luot omat unelmasi ja elämäsi itse!

Lähde: Huippukuntoon.fi (nykyinen Kauneus & Terveys)

Lue myös:

Kommentoi »