Terve.fi

Liiku muistisi hyväksi!

Liiku muistisi hyväksi!

Marjukka Karttunen kutsuu sinutkin mukaan liikkumaan muistisi hyväksi ja osallistumaan Muistiliiton liiku muistisi hyväksi -kampanjaan.
Teksti Leila Itkonen
Mainos

Kuva: Bo Stranden

Marjukka Karttunen kutsuu sinutkin mukaan liikkumaan muistisi hyväksi ja osallistumaan Muistiliiton liiku muistisi hyväksi -kampanjaan. Liikunta on tärkeä keino pienentää omaa riskiään sairastua muistisairauksiin.

Entinen kansanedustaja, nykyisin viestintäalan yrittäjänä toimiva Marjukka Karttunen pitää sinnikkäästi muistisairaiden puolta.

– Monesti taitaa olla niin, että heille annetaan diagnoosi ja lääkkeet, mutta kuntoutusta ei edes aleta suunnitella – jolleivät omaiset osaa vaatii, Karttunen sanoo.

Hän yrittää parhaillaan saada muistisairaalle, pyörätuoliin joutuneelle äidilleen avustajaa, jotta äiti ja tytär voisivat kuntoilla yhdessä.

– Äiti on pitänyt aina uimisesta, mutta kaksin meidän on liian hankala mennä uimahalliin.

Marjukka Karttunen on äitinsä ainut lapsi, ja hänelle tieto äidin Alzheimerista tarkoitti surua – vaikka nimenomaan tytär vaati äidiltään otettavan muistitestit lääkärikäynnillä, jolle lähdettiin yhdessä.

– Äidin sairaus on edennyt pikku hiljaa. Kun äiti kertoi minulle, että hänen on vaikea syödä itse, aloin aktiivisesti puhua siitä, että äidin kättä alettaisiin kuntouttaa, Karttunen kertoo.

Tästäkin syystä kannattaa liikkua

Voimaa muistisairaan tukena olemiseen Marjukka Karttunen sai omaisille tarkoitetulta kurssilta, jolle hän osallistui pian äitinsä diagnoosin valmistuttua. Turussa järjestettyjen tapaamisten osallistujista suurin osa oli sairastuneiden puolisoita, mutta Karttusen lisäksi myös muutamia muistisairaiden tyttäriä oli hakemassa tietoa ja vertaistukea.

– Totta kai huolemme siitä, ovatko muistisairaudet perinnöllisiä, tuli esiin. Oli huojentavaa kuulla, kun luennoijana toiminut aivotutkija-professori sanoi, että perinnöllisyysyhteyttä ei ole löydetty.

Äidin sairastuminen on saanut Marjukka Karttusen kuitenkin miettimään muistisairauksien ennaltaehkäisyä aktiivisesti omalla kohdallaan.

– Ahmin kaikki aiheeseen liittyvät lehtijutut. Tiedän, millainen ruokavalio on muistille hyväksi samoin kuin, että kannattaa tehdä sanaristikoita ja liikkua.

Anna liikuntakärpäsen purra sinuakin!

Marjukka Karttunen lähti ilolla mukaan Muistiliiton Liiku muistisi hyväksi -kampanjaan.

– Liikuntakärpänen puri minua jo, kun olin lapsi, äidin ansiosta. Muistan, kuinka äiti kävi jumpissa – ja minä sain pyöriä ryhmissä omaan tahtiini. Välillä minua odotti aamulla herätessäni äidin valmiiksi tekemä aamupala ja lappu: huomenta Marjukka, palaan lenkiltä pian.

Samanlaisen, liikkuvan elämän mallin Marjukka Karttunen haluaa antaa omille lapsilleen.

– Meidän perheessämme ei häpeillä mummin muistisairautta, vaan siitä puhutaan avoimesti. Salailu ja häpeä ovat ihan turhia juttuja – ja lisäävät vain omaisten ja muistisairaiden kuormitusta, Marjukka Karttunen muistuttaa.

Lähde ja lisää tietoa Liiku muistisi hyväksi! -kampanjasta: Huippukuntoon.fi

Terve.fi ja Huippukuntoon.fi ovat mukana tukemassa Muistiliiton Liiku muistisi hyväksi! -kampanjaa. Lue lisää tästä

Julkaistu: 4.10.2012