
Kun ilman eväitä ei pärjää
Ruoka-allergia tai sairaus, jonka hoitaminen vaatii erikoisruokavaliota, asettaa siihen sairastuneen henkilön aivan uudenlaisen tilanteen eteen. Enää ei voikaan syödä mitä haluaa ja erikoisruokavalio tuo mukanaan uudenlaisia hankaluuksia elämään. Miten järjestää arkinen ruokailu? Pitääkö vieraisilla olla tyystin syömättä? Kuinka lomamatkasta selviää?
Uuteen ruokavalioon on pakko perehtyä sekä mahdollisesti myös opetella ruoanlaittoa. Omasta terveydentilasta pitää kantaa vastuuta aivan uudella tavalla, mikä voi olla hankalaa varsinkin ruoanlaitosta piittaamattomalle.
Matkalaisen vatsa kurnii
Vannoutuneen kotikokin sormi ei mene helposti suuhun, mutta jos ruoanlaitto ei innosta, täytyy turvautua valmiseineksiin, jos sellaisia sattuu löytymään omaan erikoisruokavalioon. Useimmat ravintolat ja ruokalat pystyvät valmistamaan tilauksesta erilaisten erikoisruokavalioiden mukaisia aterioita, mutta niin ei ole kaikkialla.
Varsinkin tien päällä liikkuessa ongelmia on edessä.
Kuvittele tilanne, jossa keliakiasta ja laktoosi-intoleranssista kärsivä henkilö matkaa autolla Helsingistä Rovaniemelle. Matkan varrella on lukuisa määrä erilaisia tienvarsikuppiloita, taukopaikkoja ja huoltoasemia. Mutta saako niistä kunnollista syötävää? Joistakin saa, jos ottaa etukäteen selvää – useimmista ei. Tilanne ei varmasti naurata kun jokaisesta tienvarsikuppilasta saa vastaansa vain myyjän hölmistyneen ilmeen gluteenitonta evässämpylää kysyessä. Moni joutuukin taittamaan matkaa tuntikaupalla joko vatsa kurnien tai napostellen jotain pientä.
Moni erikoisruokavaliota noudattava on esimerkin kaltaisten tilanteiden jälkeen oppinut kantapään kautta valmistamaan eväitä ja kulkemaan ne matkassaan joka paikkaan. Varsinkin perheissä, joissa on ruoka-allergioista kärsiviä lapsia, tämä on melko tavallista.
Kotoa poistuessa laukkuun sujahtaa pari eväsleipää, hedelmiä ja juotavaa. Pitempään reissuun lähtiessä mukaan on melkeinpä aina pakattava aina omat eväät, sillä seuraavasta kunnollisesta ruokapaikasta ei välttämättä aina ole tietoa.
Reissumiehen eväät
Jos tietää etukäteen, että ruokailumahdollisuutta ei ole ja joutuu olemaan useita päiviä eväiden varassa, kannattaa ne laatia aterian tapaan ja pyrkiä koostamaan se ruokaympyrän mukaisesti, jolloin ateriat koostetaan valitsemalla jokaisesta sektorista jotakin. Joka päivä pyritään nauttimaan monipuolisesti viljatuotteita, runsaasti vihanneksia, hedelmiä, lihaa ja kalaa sekä maitotuotteita.
Monen eväät painottuvat leipään, mikä onkin hyvä vaihtoehto, varsinkin jos valitsee leivän täysjyväviljaisena, sillä se pitää verensokerin tasaisena ja näläntunteen pitkään loitolla. Leivän väliin voi laittaa esimerkiksi kevyttä juustoa, leikkeleitä tai pateeta, halutessa myös kastikkeita sekä luonnollisesti runsaasti kasviksia.
Erityisruokavalioiden kanssa oppii elämään. Se vaatii vähän vaivannäköä ja ehkä myös uudenlaista joustavuutta ruokailun suhteen.
Kun oppii tekemään tilanteiden mukaisia erityisjärjestelyitä, kuten laittamaan tarpeen tullen eväitä tai valmistautumaan matkoihin etukäteen selvittämällä ruokailumahdollisuuksia, ongelman kanssa pärjää – tai oikeastaan ongelmasta ei ole kysymys, vaan järjestelykysymyksestä.