Terve.fi

Äidin ylipaino lisää ennenaikaisen synnytyksen vaaraa

Äidin ylipaino lisää ennenaikaisen synnytyksen vaaraa
Odottavan äidin ylipaino ja lihavuus lisäävät ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Odottavan äidin ylipaino ja lihavuus lisäävät ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Tulos ilmenee laajasta systemaattisesta katsauksesta ja meta-analyysistä, jossa analysoitiin uudelleen 84 tutkimuksen tulokset. Tutkimukset olivat peräisin niin kehittyneistä kuin kehitysmaista ja niissä oli mukana yhteensä yli miljoona naista.

Meta-analyysin tulokset paljastivat, että ylipainoisilla ja liikalihavilla naisilla on suurentunut riski synnyttää ennen 32 raskausviikkoa normaalipainoisiin naisiin verrattuna. Lisäksi heillä on kohonnut riski siihen, että synnytys joudutaan käynnistämään ennen 37 raskausviikkoa. Kun tutkijat ottivat huomioon analysoiduissa tutkimuksissa esiin tulleen tulosten vinoutuman, osoittautuivat ylipaino ja lihavuus kokonaisuudessaan ennenaikaisen synnytyksen riskitekijöiksi. Tutkimusten analyysissä todettiin myös, ettei äidin ylipaino suojaa juurikaan lasta pieneltä syntymäpainolta, vaikka näin on joskus oletettu.

Tutkijat toteavat, että esimerkiksi Britanniassa kolmannes raskaana olevista naisista on ylipainoisia tai liikalihavia. Toisin kuin monet muut ennenaikaisen synnytyksen riskitekijät lihavuus olisi tutkijoiden mukaan mahdollisesti estettävissä oleva tekijä. Heidän mielestään ylipainoisten ja liikalihavien naisten tulisi saada ennen raskaaksi tuloa neuvontaa raskausajan riskeistä, ja heille tulisi järjestää riittävä seuranta raskauden aikana.

Lähde: BMJ 2010

Lue lisää:

Julkaistu: 28.7.2010
Kommentoi »