Terve.fi

Punkin purema

Punkin purema

Punkin eli puutiaisen purema ei ole vaarallinen, mutta punkki voi tartuttaa borrelioosin. Punkin pureman jälki on usein rengasmainen. Lue lisää punkista, punkin puremasta ja punkin poistosta.
Teksti Toimitus
Mainos

Puutiaisia eli punkkeja esiintyy ympäri Suomea muualla paitsi Lapissa. Esiintyvyys on suurinta rannikko- ja saaristoalueilla. Puutiaiset lähtevät liikkeelle keväisin ympäristön keskilämpötilan noustessa yli 5 °C. Ne elävät ja liikkuvat useimmiten aluskasvillisuudessa, heinikoissa ja pensaikoissa, kosteilla alueilla.

Puutiainen tarvitsee kehittyäkseen veriaterian, joten se etsiytyy ihmisen ihon pinnalle. Punkin purema ei ole vaarallinen sinänsä, mutta punkki voi tartuttaa ihmiseen borrelioosin, joka on Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama sairaus. Tämä myös Lymen taudiksi kutsuttu sairaus voi olla vaarallinen, jos sitä ei hoideta ajoissa. On arvioitu, että noin neljäsosalla suomalaisista puutiaisista on elimistössään borrelia-bakteeri. Ulospäin punkista ei voi sanoa, onko se infektoitunut.

Ilmeisesti kuitenkin vain yksi puutiaisen purema 50:stä johtaa tartuntaan, sillä jotta borrelia tarttuisi ihmiseen, tulee punkin yleensä olla kiinnittyneenä ihoon useita tunteja. Vuosittain Lymen taudin saa noin kuutisentuhatta suomalaista.

Lisäksi puutiaiset levittävät virusta, joka voi aiheuttaa ihmiselle aivotulehduksen eli puutiaisenkefaliitin (Kumlingen tauti). Aivotulehdusvirusta kantavia puutiaisia esiintyy Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Kokkolan seudun saaristossa, Lapin-läänin lounaisosassa Simossa, Helsingin edustalla (Isosaari), Lappeenrannassa ja Varkaudessa. Kyseisillä alueillakin viruksen kantajia on kuitenkin pieni osa puutiaiskannasta, noin 1 sadasta punkista. Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa rokote.

Punkin pureman omahoito

Ennaltaehkäise punkkien puremat:

  • Pihapiirin aluskavillisuus kannattaa pitää lyhyenä.

  • Ruohikossa ja maastossa liikuttaessa käytä saappaita ja pitkälahkeisia housuja sekä pitkähihaista paitaa. Laita sukanvarret housunlahkeiden päälle. Punkit on helpompi huomata vaaleista vaatteista.

  • Punkkialueella ollessasi tarkista iho päivittäin ja poista ihoon kiinnittyneet punkit. Suorita punkkitarkastus myös kotieläimillesi.

Punkin purressa:

  • Poista se tarttumalla punkkia punkkipinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa. Nosta punkkia ylöspäin tasaisella paineella ja voimalla. Älä väännä tai ravistele punkkia, sillä silloin punkin imukärsä saattaa revetä irti ja jäädä ihoon kiinni.

  • Katso video punkin poistamisesta pinsetin avulla.
  • Punkin pureman turvotukseen ja kipuun voi auttaa kylmä kääre ja kipulääkkeet.

  • Voit laittaa tarvittaessa antiseptista ainetta puremakohtaan punkin poiston jälkeen.

  • Seuraa puremakohtaa nähdäksesi, kehittyykö siihen ihottumaa.

Punkin purema, milloin lääkäriin?

  • Pureman ympärille nousee ihottuma. Tyypillisimmillään se on rengasmainen ja kasvaa säteittäin, jolloin keskelle jää vaaleneva ja rauhoittuva alue. Ihottuma voi kuitenkin olla muunkin näköinen.

  • Parin viikon kuluessa punkinpuremasta nousee kuumetta tai ilmenee pahoinvointia tai niveloireita.

Lähteet:

Oksi J. Punkit luonnossa. Punkkinet. www.punkki.net

Suomen Reumaliiton punkkisivut. www.punkki.fi

Kovanen J. Enkefaliitit. YKT, Duodecium.

Reumaliitto, Duodecim, Apteekkariliitto

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 9.11.2012.

Julkaistu: 14.3.2018