Triglyseridit kannattaa ottaa vakavasti
Mitä triglyseridit ovat? Triglyseridit jäävät usein LDL- ja HDL-kolesterolin varjoon.
Triglyseridit kannattaa ottaa vakavasti. Joka kolmannen yhdysvaltalaisen triglyseridiarvot ovat liian korkeat. Triglyseridit ovat veren tärkeimpiä rasvaa kuljettavia hiukkasia (Archives of Internal Medicine 2009;169:572-578).
Kohonneet triglyseridiarvot jäävät helposti taka-alalle haitallisen LDL-kolesterolin ja sydänystävällisen HDL-kolesterolin varastaessa päähuomion, mutta triglyserideihinkin kannattaa kiinnittää huomiota.
Rasvainen ruoka, nopeasti imeytyvät hiilihydraatit, ylipaino ja jotkut lääkkeet voivat kohottaa triglyseridiarvoja. Niitä voi pitää kurissa vähentämällä nopeasti imeytyvien hiilihydraattien, kuten valkoisen leivän ja perunasoseen osuutta ja lisäämällä täysjyväviljan osuutta ruokavaliossa.
Tyydyttyneet rasvat ja transrasvat kohottavat triglyseridiarvoja, tyydyttymättömät rasvat puolestaan voivat alentaa niitä. Myös rasvaisen kalan syöminen kaksi kertaa viikossa, liikunta ja ylipainoisen potilaan laihtuminen voivat parantaa triglyseridiarvoja.
Copyright © 2009 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.
Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

