Hyvinvointi

3 askelta parempaan itsetuntoon

Heikko itsetunto vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin ja hankaloittaa jokapäiväistä arkea.

Teksti Leena Pakonen
Kuvat Fotolia
4.8.2016

Huono itsetunto luo jatkuvan tarpeen hakea ympäriltä hyväksyntää. Siksi kaikkia tekojasi ja valintojasi saattaakin ohjailla jokin ulkopuolinen voima sen sijaan, että toimisit itsellesi parhaiten sopivalla tavalla ja omien arvojesi mukaisesti. Pienillä muutoksilla voit nostaa itsetuntoasi ja elämänlaatuasi!

Suurin ja vahvinkin rakennus rakennetaan aina pala palalta, joten tee siis määrätietoista työtä joka päivä. Huomaat positiivisia muutoksia nopeasti!

Vahvista omaa itsetuntoasi ja aloita näistä kolmesta askeleesta. 

1. Erota terve ja myrkyllinen häpeän tunne toisistaan

Kun itsetunto on heikko, häpeän tunne on tuttu seuralainen. Terve häpeän tunne kertoo sinulle, että olet tehnyt jotain väärin. Myrkyllinen häpeän tunne taas viestittää, että olet huono. On tärkeää tunnistaa ja erottaa nämä viestit toisistaan. Olemme valitettavasti tottuneet sekoittamaan keskenään identiteetin ja toiminnan arvostelun, ja itsetunnolle tällä toiminnalla on valtava merkitys.

On täysin eri asia sanoa ”olet huolimaton” tai ”toimit huolimattomasti”. Toimintatapasi voit korjata nopeastikin, mutta identiteetille annettu leima on pysyvä kuin polttomerkki.

Ole siis tarkka sisäisen äänesi ja myös vastaanottamasi palautteen suhteen. Muistuta itsellesi, että olet arvokas ja ainutlaatuinen yksilö, jollaista ei ole toista. Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet ja sinulla on oma tärkeä tehtäväsi tässä maailmassa.

Kun huomaat tehneesi jotain vastoin omia tavoitteitasi tai arvojasi, on se hyvä mahdollisuus oppia kokemuksestasi ja kehittää toimintatapojasi. Se riittää.

Lue myös: Näin hyväksyt itsesi

2. Päätä toteuttaa omia unelmiasi

Ota tavaksesi tarttua reippaasti omiin kiinnostuksen kohteisiisi ja hakeudu rohkeasti samanhenkiseen seuraan. Toteuta pieniä ja suurempiakin tavoitteitasi. Aina kun teet jotain vain itseäsi varten ja oman kiinnostuksesi pohjalta, nostat itsetuntoasi.

Vähitellen huomaat, että on paljon tärkeämpää tehdä jotain itsellensä merkityksellistä kuin jahdata toisten hyväksyntää. Ja samanhenkisessä seurassa löydät juuri oikeanlaista, aitoa kannustusta. Se nostaa itsetuntoasi edelleen terveellä tavalla.

Lue myös: Anna unelmillesi siivet

3. Keskity vahvuuksiesi hyödyntämiseen ja kehittämiseen

Kun itsetunto on heikko, on helppo kiinnittää huomiota vain puutteisiinsa. Tiedosta ja hyväksy, että menneisyyden kokemustesi vuoksi itsetuntosi on heikentynyt ja se puolestaan on vääristänyt huomiokykyäsi. Ohjaa ajatuksiasi määrätietoisesti tunnistamaan lahjakkuutesi, hyvät ominaisuutesi, tietosi ja taitosi. Ideoi eri tapoja hyödyntää vahvuuksiasi ja kehitä taitojasi aktiivisesti.

Oletko hyvä kuuntelija? Sinulla on kyky olla mahtava ystävä ja voisit olla myös loistava terapeutti, psykologi tai valmentaja.

Nautitko liikunnasta? Se näkyy kehonhallinnassasi ja voit hyödyntää sitä monessa muussakin lajissa. Sinulla on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana lajisi yhdistyksissä tai kehittää sen pohjalta jopa ammatti. Joka tapauksessa harrastuksesi kehittää kuntoasi ja olet sen ansiosta energisempi työssäsi.

Kun keskityt vain heikkoihin puoliisi, törmäät jatkuvasti rajoituksiin etkä ole koskaan tarpeeksi hyvä missään. Mutta kun keskityt vahvuuksiesi hyödyntämiseen, löydät runsaasti mahdollisuuksia ja saatatkin olla alasi paras!

Kirjoittaja Leena Pakonen on hyvinvointi- ja mentaalivalmentaja

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi