Kauneus & Terveys

10 oiretta, joista tunnistat kumppanisi masennuksen

10 oiretta, joista tunnistat kumppanisi masennuksen

Arviolta joka viides kärsii masennuksesta joskus, ja paraikaa sitä potee noin 250 000 suomalaista. Tunnista masennus sen oireista ja opi, mikä masennuksessa vaikuttaa.
Teksti Virpi Peura
Kuvat Fotolia
Mainos

Masennustilan oireet 

1. Masentunut mieliala2. Mielihyvän menetys3. Uupumus4. Itseluottamuksen ja -arvostuksen menetys5. Kohtuuton itsekritiikki tai perusteeton syyllisyydentunne6. Toistuvat kuoleman tai itsetuhon ajatukset tai itsetuhoinen käytös7. Päättämättömyys tai keskittymiskyvyttömyys8. Ajatusten ja liikkeiden hidastuminen tai kiihtyneisyys9. Unihäiriö10. Ruokahalun ja painon muutos.Diagnoosi vaatii vähintään kahta oireista 1–3 sekä kahta lisäoiretta.

Lue myös: Yhä useampi käyttää masennuslääkkeitä

Tiedä enemmän: Mikä masennuksessa vaikuttaa? 

Stressihaavoittuvuus. Liian kova tai pitkään kestävä stressi voi ylittää sietokyvyn. Stressiherkkyyteen ja sietokykyyn vaikuttavat muun muassa perimä ja elämäntapahtumat, etenkin varhaiset kiintymyssuhteet.Aivojen aineenvaihdunta. Aivojen tunne-elämäalueet, kuten mantelitumake, käyvät ylikierroksilla ja reagoivat herkästi tunneärsykkeisiin. Aivokuori, joka säätelee ajattelutoimintoja, ei kontrolloi tunnealueita normaalisti.Aivokemia. Aiemmin ajateltiin, että masentuneen aivoissa on puutetta hermoston välittäjäaineista – serotoniinista tai noradrenaliinista – ja että tauti paranee, kun lääke korjaa vajeen. Välittäjäaineiden määrä ei ole ratkaiseva, mutta välittäjäainetoiminta on häiriytynyt.Aivorakenne. Aivojen hermosolujen väliset yhteydet vähenevät ja hermoverkot harventuvat. Masennuslääkkeet, psykoterapia ja ympäristö muovaavat hermoverkkoja: hermoston kasvutekijät lisääntyvät ja syntyy uusia hermosoluja.Tulehdus. Elimistössä on lievä tulehdustila, joka vaivaa myös esimerkiksi kroonisessa stressissä, sydäntaudeissa, kroonisessa kivussa sekä unihäiriöissä. Moni potee näitä samanaikaisesti.Lähteet Jukka Tontti: Monimielinen masennus (Vastapaino 2008), Tarja Heiskanen ym.: Masennus (Duodecim 2011) sekä artikkeleita Duodecim-lehdestä

Katso myös: Tiesitkö tätä masennuksesta?

Julkaistu: 7.5.2015