Kauneus ja Terveys

10 juhannustaikaa tulevan puolison selvittämiseen

10 juhannustaikaa tulevan puolison selvittämiseen
Juhannustaiat kuuluvat valoisan yön juhlaan kuin nenä naamaan. Mistään uudesta ilmiöstä ei ole kyse, vaan keskikesällä vietettävä juhla lukuisine mystisine piirteineen on ikivanha tapa.
Julkaistu: 25.6.2015

Jo esi-isämme monia satoja vuosia sitten viettivät vuoden valoisimpana aikana Ukon juhlaa, jonka tarkoituksena oli varmistaa sato ja hedelmällisyys. Ja jo esiäitimme kirmasivat nuorina tyttöinä juhannusyönä pelloilla, metsissä ja niityillä taikoja tekemässä, tavoitteenaan saada selville kuka on tuleva sulhanen – tai jopa noitua tietty sulhanen itselleen taikojen avulla.

Juhannus on periaatteessa kristillinen juhla, Johannes Kastajan syntymäjuhla. Ikivanha Ukon juhlan perinne kuitenkin ulottuu selvästi nykyaikaiseenkin "jussinviettoon" ja näkyy etenkin sitkeästi pintansa pitävissä juhannustaioissa. Nykypäivänä taiat ovat luonnollisesti muuttaneet muotoaan eikä niitä – onneksi – oteta kovinkaan vakavasti. Suurin osa taioista liittyy yhä edelleen rakastetun etsimiseen ja ennustamiseen.

Tapojen muuttuminen on ymmärrettävää, koska osaa perinteisistä taioista voi nykypäivän kaupunkilaisnuorilla olla vaikea toteuttaa. Esimerkiksi juoksentelu alasti ruispeltojen ojissa tavatakseen tulevan puolisonsa niistä yhdeksännessä on ehkä viisainta jättää väliin. Kaupungin ojissa alasti juostessa kun ensimmäinen vastaantulija voi sulhasen tai morsiamen sijasta olla poliisi (turvallisimmassa tapauksessa). Siinä saakin sitten olla melkoinen taikuri kun selittää että heilaahan minä tässä vaan haeskelen.

Jotkut taiat taas onnistuvat moderneilta kaupunkilaispimuilta ja -pojuilta siinä missä entisajan maalaistalon nuoriltakin. Jos pelloille, niityille, pihasaunaan ja lähteen ääreen ei pääse, on soveltaminen sallittua. Ja aina voi itse keksiä lisää perinteitä vaikka kaveriporukan juhannuskekkereihin.

Tässäpä muutamia, ainakin pienin sovelluksin toteuttamiskelpoisia taikoja. Perinteisesti taiat on suunnattu nuorille naisille, tarkoituksena selvittää tuleva sulhanen. Mutta miksipä ne eivät toimisi miehillä samalla tavoin, kun morsiamen hankinta on mielessä? Nykyaikana, kun naimisiin ei mennä niin nuorena kuin ennen, voi ajatusta varmasti laajentaa koskemaan tyttö- tai poikaystävän selvittämistä. Kannattaa kokeilla!

Kymmenen käyttökelpoista taikaa 

  1. Kun juhannusyönä asetat vastakkain kaksi peiliä, niin toiseen peiliin katsoessasi näet toisessa tulevan puolisosi kuvajaisen.
  2. Laita nukkumaan mennessäsi vasemman jalan sukka väärinpäin jalkaan, niin uneksit takuuvarmasti tulevasta sulhasestasi tai morsiamestasi.
  3. Lakaise juhannusyönä makuuhuoneesi lattia alasti, vain punainen rihma vyötäisille sidottuna, niin rakastettusi haamu tulee sinua tervehtimään.
  4. Jos laitat juhannusyönä maata mennessäsi sitomattoman vihdan tyynyn alle, näet yöllä tulevan puolisosi sitovan sen.
  5. Voit nähdä tulevan rakastettusi, kun tasan keskiyöllä juhannusyönä kierrät saunan kolmesti ja katsot sitten saunan luukusta sisään. Tämän taian yhteydessä sinun tulee varata tulevalle puolisollesi jokin lahja, muuten pahat voimat uhkaavat.
  6. Heitä juhannussaunan jälkeen vasta saunan katolle, mutta pidä heittokäsi tarkkana – siitä suunnasta, minne vastan pää (kädensija) osoittaa, tulee heilasi.
  7. Pysy kokon lähellä ja mielellään siinä suunnassa, jonne savuaa. Näin voit varmistella vanhaa uskomusta, jonka mukaan savu kääntyy sen suuntaan, joka pian pääsee naimisiin. Tämän voinee nykyaikana laajentaa tarkoittamaan poika- tai tyttöystävän löytämistä.
  8. Kun kokko on palanut, voit nostattaa lempeä hyppäämällä savun yli.
  9. Tämä taika on niin tyttömäinen, että sopinee lähinnä perinteiseen sulhasen selvittämiseen: poimi seitsemältä eri niityltä seitsemän erilaista kukkaa ja laita ne tyynysi alle, niin näet unta tulevasta sulhasestasi. Sama tapahtuu, jos laitat tyynysi alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen.
  10. Kuuntele käen kukuntaa: Niin monta kertaa kuin se kukkuu, niin monta vuotta menee puolison löytymiseen. Jos on haku päällä, kannattaa pysyä kaupungissa, jossa ei käkiä liiemmin kuulu – jos ei kukkumista kuulu lainkaan, tulee se oikea vastaan vielä samana vuonna.
3 kommenttia