Treeni ja ravinto

Yleistä antioksidanteista

Antioksidantti on joko elimistön itsensä valmistama tai ruoan sisältämä aine, joka estää soluissa tapahtuvia hapettumisreaktioita. Lue lisää antioksidanteista.

Teksti Toimitus
26.9.2008 Terve.fi

Antioksidantti on joko elimistön itsensä valmistama tai ruoan sisältämä aine, joka estää soluissa tapahtuvia hapettumisreaktioita.

Ihmisen elimistössä syntyy herkästi reagoivia oksidanttiyhdisteitä (hapettumisen aiheuttajia), joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Vapaat radikaalit ja muut reaktiiviset happiyhdisteet aiheuttavat oksidatiivista stressiä, ja nykykäsityksen mukaan ne edistävät elimistön vanhenemista ja vaikuttavat monien sairauksien syntyyn, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpätauteihin ja ikääntymiseen liittyviin muutoksiin. (Lähde: Tutkimustietoa marjojen terveellisyydestä ja terveysvaikutukissta, Riitta Törrönen 2006).

Antioksidantti toimii hapettumisen estäjänä, joka itse reagoimalla eli hapettumalla tekee vapaan radikaalin tehottomaksi ja pelastaa muita tärkeämpiä molekyylejä vahingoittumasta. Toimiva antioksidatiivinen puolustusjärjestelmä on välttämärön elimistön toiminnalle, hyvinvoinnille ja terveydelle. (Lähde: Tutkimustietoa marjojen terveellisyydestä ja terveysvaikutukissta, Riitta Törrönen 2006).

Ravintoaineista antioksidantteina voivat toimia:

  • Fenoliset yhdisteet (esim. flavonoidit, antosyaanit, katekiinit)
  • E-vitamiini (alfatokoferoli)
  • C-vitamiini (askorbiinihappo)
  • Karotenoidit (esim. beetakaroteeni ja lykopeeni)
  • Seleeni (glutationiperoksidaasin rakenneosana)

Elimistön omia antioksidantteina toimivia entsyymejä:

  • glutationiperoksidaasi
  • superoksididismutaasi
  • katalaasi

Lue lisää antioksidanteista:

Hyviä antioksidanttien lähteitä

Antioksidantit ja liikunta

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt