Raskausmyrkytys

Raskausajan loppupuolen ongelma, raskausmyrkytys eli pre-eklampsia, voi periaatteessa puhjeta milloin tahansa 20. raskausviikon jälkeen, joskin valtaosa alkaa 32.-36. raskausviikolla. Raskausmyrkytykselle ei ole nykytietämyksen valossa löydetty aukotonta lääketieteellistä selitystä, perimmäinen syy sen kehittymiseen on vielä epäselvä.

Todennäköisesti raskausmyrkytys saa alkunsa jo alkuraskaudessa istukan verisuoniston rakentuessa, vaikka oireet puhkeavatkin vasta myöhemmin. Varsinaisessa raskausmyrkytyksessä istukan toiminta heikkenee ja sekä äidin että lapsen yleisvointi huononee. Raskausmyrkytykseen voi liittyä häiriöitä istukan verenkierrossa sekä sikiön kasvussa.

Raskausmyrkytyksen oireina turvotus, verenpaine ja valkuaisvirtsaisuus

Raskausmyrkytyksen selkein itse havaittava oire on turvotus, varsinkin kasvoissa ja muualla ylävartalossa. Loppuraskauteen normaalisti liittyvästä, täysin vaarattomasta turvotuksesta raskausmyrkytyksen aiheuttaman turvotuksen erottaa yleensä ajankohta. Tavallinen, raskauteen kuuluva turvotus ilmestyy yleensä iltapainotteisesti, kun taas raskausmyrkytykseen liittyvä turvotus on päällä jo aamusta alkaen. Turvotuksen esiintyminen ympäri vuorokauden ei kuitenkaan aina automaattisesti tarkoita raskausmyrkytystä.

Raskausmyrkytyksen oireita voivat olla myös väsymys, huonovointisuus, yleisesti heikko olo ja jatkuva päänsärky, ylävatsakipu sekä mahdolliset näköhäiriöt; jos päänsärky kestää päiväkausia ja siihen liittyy valopisteiden tai sahalaitakuvioiden ilmaantumista näkökenttään, on todennäköisesti kyseessä raskausmyrkytys.

Raskausmyrkytystä epäiltäessä kannattaa ottaa yhteys omaan neuvolaan, jossa äiti tutkitaan tarkemmin ja ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja -hoitoon äitiyspoliklinikalle. Jos kyseessä on raskausmyrkytys, ovat selvinä oireina edellä mainitun turvotuksen lisäksi verenpaineen nousu ja valkuaispitoinen virtsa.

Raskausmyrkytys, vakavimmillaan seurauksena raskauskouristus

Lievät raskausmyrkytyksen oireet, kuten verenpaineen hienoinen kohoaminen raskauden loppuvaiheessa ovat melko tavallisia loppuraskauden vaivoja. Lievät oireet eivät kuitenkaan yleensä johda sairaalareissuun, vaan niiden kehittymistä ja äidin vointia seurataan neuvolassa.

Pahimmillaan raskausmyrkytys vaatii seurantaa sairaalassa. Oireet voivat ilmestyä hyvinkin äkillisesti ja voimakkaina, pahimmillaan seurauksena on raskauskouristus eli eklampsia, jossa äidin ja sitä myötä sikiön vointi huononee vakavasti hapenpuutteen takia. Raskausmyrkytystä ei voida varsinaisesti hoitaa muulla kuin synnytyksellä, joten pahan raskausmyrkytyksen yhteydessä saatetaan synnytys joutua käynnistämään. Niin vaikeat raskausmyrkytykset ovat kuitenkin harvinaisia ja yleensä lievien oireiden yhteydessä keskitytään tarkkailemaan äidin vointia tehostetusti.

Raskausmyrkytyksen tulemista on melko vaikea ennustaa, koska se vaihtelee yksilöllisesti eikä tehokkaita estäviä toimenpiteitä tunneta. Joitakin riskitekijöitä on kuitenkin selvitetty. Niitä ovat huomattava ylipaino, diabetes, yli 40 vuoden ikä, aiempi raskausmyrkytys, kohonnut verenpaine, kaksosraskaus, perinnöllinen taipumus ja antifosfolipidi vasta-aineet. Ensimmäisessä raskaudessa riski on myös suurempi.

Asiantuntijana Oulun Kaakkurin neuvolan terveydenhoitaja Satu Hotti.

Lue myös:

Raskausmyrkytys saattaa suojata syövältä

Liikunnasta hyvää oloa raskauteen

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Äidilläni oli raskausmyrkytys. Uskon vahvasti, ettei hän halunnut minua lainkaan. Koko suhteemme on ollut alusta lähtien myrkyttynyt. Olen nyt 51-votias, eikä asia ole miksikään muuttunut. Raskausmyrkytys on voimassa edelleen: äitini vihaa minua - ja minä häntä.
Vierailija (ei varmistettu)
Hyvä vierailija! En tahdo olla neuvomassa sinua! Ehkä tässä on parasta ottaa omakohtainen kanta asiaan. Raskausmyrkytyksellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko äitisi halunnut sinut vai ei! On helppoja raskauksia ja vaikeita raskauksia monista asioista riippuen, yleensä äidin omasta fysiologiasta johtuen. Teidän keskinäinen vihanpitonne on surullista, koska elämä on niin lyhyt. Vanhempana rupeaa paremmin myös ymmärtämään esimerkiksi äitiään. Äitihän ei ole myöskään syyllinen sinun olemassaoloosi, vaan olet lahja elämälle! Toivon teidän voivan sopia riitanne ja elää loppuelämän rikkaasti yhdessä puuhaten äitinä ja tyttärenä, jotka ovat aina erillisia ja erilaisia ihmisiä sukulaisuudesta huolimatta.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.