Influenssa-potilasohje

Influenssa on virustauti, jonka aiheuttavat influenssa A-, B- tai C-virukset. A- ja B-virukset ovat tyypillisesti merkittävämpiä ja ne aiheuttavat vuosittain esiintyvät influenssaepidemiat. Epidemiat esiintyvät Suomessa yleensä joulu-huhtikuun välisenä aikana.

Influenssa tarttuu sekä hengitysilman, että kosketuksen välityksellä. Taudin itämisaika vaihtelee ja on pisimmillään noin viikon, mutta tyypillisimmin ensioireet esiintyvät 3-4 päivän kuluttua tartunnasta. Influenssan taudinkuva vaihtelee oireettomasta infektiosta vaikeaan keuhkoinfektioon.

Tyypillisiä influenssan oireita aikuisilla ovat

  • nopeasti nouseva korkea kuume
  • lihaskivut
  • päänsärky
  • kuiva yskä
  • pahoinvointi
  • hikoilu
  • väsymys ja vilunväristykset

Lisäksi influessassa voi mahdollisesti esiintyä

  • kurkkukipua
  • silmien valonarkuutta
  • nivelkipuja

Alkuvaiheessa nuha ei ole influenssalle tyypillinen oire.

Lapsilla oireet ovat pääasiassa samanlaisia, mutta lisäksi alkuvaiheessa esiintyy jo nuhaa ja mahdollisesti kuumekouristuksiakin.

Influenssan alkuvaiheen rajumpi, oireinen ja kuumeinen vaihe kestää noin 3-8 vuorokautta (yleensä 4-5 päivää), mutta erityisesti yskä ja huonovointisuus jatkuvat pitempään ja täydelliseen toipumiseen voi mennä jopa viikkoja.

Tavallisimpia influenssan komplikaatioita ovat aikuisilla keuhkokuume ja poskiontelotulehdus, sekä astman tai keuhkoahtaumataudin paheneminen, ja harvinaisena komplikaationa sydänlihastulehdus.

Lapsilla yleisin komplikaatio on välikorvantulehdus. Jo valmiiksi heikkokuntoisilla tai sairailla henkilöillä komplikaatioiden riski kasvaa ja pahimmillaan tauti voi joskus aiheuttaa vakavan monielinvaurion ja johtaa jopa kuolemaan. Perusterveille henkilöille influenssa ei kuitenkaan ole vaarallinen tauti.
 

Influenssan omahoito


Influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Kotiin voi siis varata kivun hoitoon ja kuumetta alentamaan parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteita. Erityisesti lapsilla parasetamolivalmisteet ovat suositeltavia ensilinjan lääkkeitä. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä kipulääkkeitä ei tule influenssassa käyttää ja erityisesti lapsilla ja nuorilla niiden käytöstä on syytä pidättäytyä kokonaan, sillä yhdistettynä virusinfektioon asetyylisalisyylihappovalmisteiden käyttöön liittyy harvinainen Reyen oireyhtymän vaara.
 

Lisäksi omahoitoon kuuluu riittävän pitkä (vuode)lepo ja runsas nesteiden nauttiminen. Yskään voi hakea apteekista ilman reseptiä saatavia yskänlääkkeitä, jotka illalla ennen nukkumaanmenoa otettuna saattavat helpottaa yöunta. Varsinaista tutkittua näyttöä minkäänlaisten yskänlääkkeiden tehokkuudesta ei kuitenkaan juuri ole. Tarvittava sairausloman pituus on yleensä 4-7 päivää.

Influenssaa voidaan ehkäistä rokottamalla. Influenssarokote kuuluu Suomessa yleiseen rokote-ohjelmaan ja sen mukaisesti yli 65-vuotiaat ja 6-35 kuukauden ikäiset vastasyntyneet, sekä keuhko- tai sydänsairaat saavat rokotteen ilmaiseksi. Muut voivat pyytää reseptin lääkäriltä ja ostaa rokotteen apteekista. Rokottamisen tulee tapahtua hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkamista, yleensä syys-lokakuussa. Influenssarokote suojaa vain influenssaviruksilta ja sillä ei ole tehoa tavallisiin virusflunssiin.

Vaivaako influenssa, milloin lääkäriin?


Lääkäriin kannattaa hakeutua jos kuume kestää yli viikon, ilmenee rintapistosta tai rintakipua, poikkeuksellista väsymystä tai hengenahdistusta tai voimattomuutta. Edellä mainitut oireet voivat viitata keuhkokuumeeseen tai sydänlihaksen tulehdukseen ja tarkemmat tutkimukset ovat tällöin tarpeen.

Lääkäri voi joskus määrätä taudin hoitoon myös viruslääkkeitä, jotka taudin alkuvaiheessa otettuna (ensimmäisen kahden vuorokauden aikana) lyhentävät oireiden kestoa noin 1- 1,5 vuorokautta. Vaikeaoireisilla tai iäkkäillä oireiden lyhenemä voi olla jopa 3 vuorokautta, ja näillä potilasryhmillä viruslääkkeiden käyttö nähdäänkin yleensä perustellummaksi. Kyseisten lääkkeiden käyttöä rajoittaa kuitenkin virusten lääkkeitä kohtaan kehittämä resistenssi.

Lisätietoa:

Lääkärikirja: Influenssan oireet, aiheuttaja ja hoito

Lääkärikirja: Lintuinfluenssan oireet, aiheuttaja ja hoito

Lääkärikirja: Sikainfluenssa A(H1N1), oireet ja hoito

Ajankohtaista tietoa influenssan kulloisestakin epidemiologisesta tilanteesta voi hakea myös Maailman Terveysjärjestön (WHO) tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 19.10.2010.

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Voi tätä pimeyttä jossa lääketeollisuuden holhokit elää! Paracetamoli syö maksan glutationtasoja ja aiheuttaa maksavaurioita. C-vitamiini: https://www.youtube.com/watch?v=VrhkoFcOMII
Vierailija (ei varmistettu)
Sitä Parasetamolia saa syödä melko isoilla annoksilla ja pitkään, ennenkuin maksavaurio syntyy. Turhaa pelottelua!

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.