Kauneus ja Terveys

Ystävyyttä vai rakkautta?

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Minulla on eräs miespuolinen kaveri, joka on jo vuosia ollut ihastunut minuun. Itse en kuitenkaan tunne vetoa häneen, enkä voisi kuvitella seurustelevani hänen kanssaan. Olemme jutelleet asiasta, ja hän on sanonut rakastavansa minua, mutta on myös hyväksynyt sen, ettei meillä tule olemaan yhteistä tulevaisuutta.

Viime aikoina miehellä on kuitenkin ollut tapana purkaa ilmeisesti omaa pahaa oloaan minuun haastamalla riitaa sekä haukkumalla minua. Olemme kuitenkin aina sopineet nämä erimielisyytemme, ja olen aina antanut hänelle anteeksi. Alkoholilla on hyvin usein osuutta hänen käytökseensä.

Nyt mittani alkaa olla täysi. Viime kerralla hän haukkui minut taas pataluhaksi, eikä itsekään osannut sanoa syytä käytökselleen, kun sitä kysyin. Mies oli pahoillaan asiasta ja myönsi olleensa todella ilkeä minulle.

Joudun itsekin sanomaan välillä hänelle pahasti, jotta hän ymmärtäisi tilanteen.

Olen menevä nuori nainen. Minulla on myös vahva itsetunto, mutta paha mieli jää joka kerta, kun joudun miehen solvaamaksi.

Miksi mies käyttäytyy minua kohtaan näin, vaikka hänen tunteensa puhuvat toisin? Meillä on myös hauskoja hetkiä yhdessä, mutta pelkään koko ajan, koska mies taas pahoittaa mielensä ja näin ollen purkaa sen minuun.

Näytä vastaus

Vastaus:

On tosi vaikeaa olla vain ystävä, kun oikeasti rakastaa ja tahtoisi omistaa toisen kokonaan. Sama pätee erotilanteessa. Erosimme ystävinä tai jotakin sinnepäin. Missä ovat pettymyksen ja epäonnistumisen tunteet? Ystävyys saattaa myöhemmin olla mahdollista, mutta ensin on erottava rakastetusta pitkän surutyöprosessin kautta rajuine, rumine tunteineen ja ikään kuin löydettävä toiselta tasolta uusi ihminen, joka voi olla ystävä.

Tuntuu siltä, että kaverisi yrittää paremman puutteessa olla sinulle ystävä, mutta ei kykene salaamaan ja kestämään toisenlaisia tunteitaan. Ehkä teidän pitäisi puhua siitä, toimiiko juttu näin vai vaaditteko mahdottomia.

Alkoholin liuottaessa sivistyksen pintakerroksen eli kontrollin heikentyessä miehen todelliset ajatukset karkaavat esiin. Alkoholi ei tee meistä toisenlaisia, se vain usein paljastaa puolia, jotka mieluummin pitäisimme piilossa. Ei hän varmastikaan halua olla sinulle paha, mutta on pettynyt saavuttamattomuudestasi. En usko, että sinä mitenkään yksittäisillä teoillasi tai sanoilla pahoitat hänen mieltään. Koko tilanne vain on hänen kannaltaan tuskallinen. Mies väittää hyväksyvänsä tilanteen, koska saa silloin edes tavata sinua. Mutta kuka rakastunut voi olla elättelemättä vaikka vain pientä toivoa, uskoa ihmeeseen ja onnen yhtäkkiseen kääntymiseen?

Nimität tilanteita erimielisyyksiksi – lainausmerkit ovat todella paikallaan. Sen, mistä te olette eri mieltä, olet hänelle ilmeisen selvästi kertonut. Hän vain ajoittain kiukuttelee tunteistasi, hän on vihainen puuttuvalle jaetulle rakkauden kokemiselle, ei sinulle. Mutta läsnäolollasi sinä jatkuvasti muistutat häntä tästä turhautumisesta. On siinä toisella olemista, kummallakin. Sinä puolestasi koet taas saavasi aiheettomasti ikäviä purkauksia. Jäin kyllä miettimään, mikä sinua pitää tuollaisessa ystävässä kiinni…

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.