Terve.fi

Yövieroitus

Yövieroitus

Laura Merivirta

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta

Kysymys:

Hei!

Kaipaisin neuvoja yövieroitukseen. Minulla on 1 v 2 kk poika, hyvin kovatahtoinen tapaus. Kun poika täytti vuoden, aloin pikkuhiljaa vieroittaa häntä rinnasta. Tiputin viikoittain yhden imetyskerran päivästä pois. Tämä onnistui hienosti, poika ei juurikaan kaipaillut "menetettyjä" imetyskertoja. Nyt jäljellä olisi vielä yöimetysten poisjättö, mutta se ei tahdo onnistua millään.

Poika on aina syönyt hyvin kiinteitä (päivässä 2xpuuro, 2x lämmin ruoka, 2xvälipala). En usko siis että hän olisi yöllä nälkäinen. Seuraa ja syliä on tarjolla paljon päivän mittaan. Rutiinit ovat päivittäin samanlaiset, samoihin aikoihin. Illalla nukkumaan mennessä hän mukahtaa hienosti omaan pinnasänkyyn ilman maitoa, usein hän haluaa pitää minua sormesta kiinni kun nukahtaa. En ole varma, paljonko hän öisin imee maitoa, vai haluaako hän vain pitää minua rinnasta kiinni ja varmistaa näin etten vain katoa minnekään.

Viime aikoina hän on alkanut vaatimaan yöllä maitoa ekan kerran jo klo 1-2. Olen yrittänyt muutamana yönä tassutella ja sylitellä, mutta itku on yltynyt kirkunaksi ja poika on jännittänyt itsensä aivan kaarelle, ja kun huuto alkaa kuullostaa paniikkikirkumiselle, taivun ja annan hänelle rintaa. Se rauhoittaa hänet hetkessä. Arviolta imetän min. 3 krt/yö. Päiväimetysten lopettaminen ei ole ikinä aiheuttanut "paniikkikirkumista", ajoittain äänekästä protestointia kyllä, mutta selvästi kiukkuitkua eikä paniikki-itkua, kuten yöllä.

Nukkumaan poika menee illalla noin klo 21, ja nousemme aamulla noin klo 8. Hänen pinnasänkynsä on parisänkymme "sivuvaununa". Yön ensimmäisen imetyskerran jälkeen hän jää viereeni nukkumaan, sillä imetän makuullani ja nukahdan itsekin kun saan pojan tyytyväiseksi.

Miten minun kannattaisi menetellä, että saisin lopulta vieroitettua lapseni kokonaan rinnasta? Voinko minä hoitaa yövieroituksen itse, vai kannattaako isän tai mummun antaa hoitaa se? Minä nukutan pojan aina iltaisin ja hoidan hänet öisin. Voisiko olla apua jo siitä, että nousisimme aamuisin aikaisemmin?  Kannattaako yöimetykset vähentää pikkuhiljaa vai kerralla kaikki pois? Kuuluuko vieroitukseen tuo kirkumisitku, kuuluuko jossain kohtaa antaa periksi ja taipua vauvan tahtoon?

Kiitos jo etukäteen neuvoista!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, jos ymmärrän oikein poikasi ei saa maitoa illalla… Saattaa olla helpompi vieroittaa yösyötöstä, jos hän saa maitoa illalla ja aamulla. Mietitte perheen kesken, mikä olisi teille sopiva "yöaika" esimerkiksi 23-06, jona aikana vauva ei saa maitoa.

Kannattaa valmistautua huolella, yövieroitusta ei pidä aloittaa, ellei koko perhe sitoudu siihen, sillä vanhempien erilainen toimintatapa lisää lapsen ahdistuneisuutta ja voi vaikeuttaa lapsen nukahtamista entisestään. Jos olet yksinhuoltaja, pyydä joku avuksi, vähintään päiväunien ajaksi. Voi myös olla heöpompi vieroittaa, jos yöllä hoitaja ei tuoksu maidolta, esimerkiki isä.

Luota itseesi: Olet rauhassa todennut, että lapsi on tarpeeksi kypsä oppiakseen itsekseen nukahtamaan ja nyt autat häntä oppimaan tämän taidon. Lapsen itku tarkoittaa: ”Mitä tämä on? Olenko turvassa, vaikka nyt toimitaan erilailla kuin ennen? Minua pelottaa!” Kun hoivaat häntä rauhallisesti, saa hän vastauksen: ”Ei ole pelättävää, olet turvassa, voit rauhassa nukahtaa.”

Varautukaa myös siihen, että takapakkia saattaa tulla ja se on ihan ok. Sen jälkeen taas palataan toteuttamaan sovittua. Tarkoitus ei ole vieroittaa vauvaa muutamassa yössä, vaan sen voi tehdä vähitelleen.

Tässä vielä linkki Imetyksen tuki ry:n sivuilta löytyvän Jay Gordonin hellään tapaan.

http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystukilista/imettavan-aidin-elamaa/529-unirytmien-muuttaminen-perhepedissa

"Vauvat heräävät saadakseen optimaalista vuorovaikutusta äitinsä kanssa, imetystä takaisin uneen.  Jos tarjoamme heille hieman vähemmän muutaman yön ajan ja sitten edelleen hieman vähemmän ja vähemmän seuraavien öiden aikana, lempeä käyttäytymisen muokkaus saa heidät tajuamaan, ettei suljetun ravintolan ovelle kannata koputella."

Julkaistu: 23.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.