Terve.fi

Yliliikkuvat nivelet / Ehlers-Danlosin syndrooma

LL, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Ville Puukka
Julkaistu: 24.2.2015

Kysymys:

En tiedä kysynkö oikealta henkilöltä, mutta onko yliliikkuvista nivelistä mahdollista saada vapautusta armeijasta ja kuinka todennäköistä se on,
sekä kuinka toimia, mihin varata aika, yms?
Nivelteni yliliikkuvuus aiheuttaa polviin kovia kipuja jo muutaman kilometrin kävelyn jälkeen, koska polveni taipuvat väistämättäkin taaksepäin kävellessä, ylittäen normaalin liikeratansa. Suvussani on diagnosoitu Ehlers-Danlosin syndrooma, jota minullakin epäillään, mutta en ole päässyt tutkimuksiin ja polveni ja selkäni eivät tule armeijaa kestämään, ja lähtö olisi jo heinäkuussa, joten olisi ajankohtaista saada vapautus alulle. Valitin polviani ja selkääni ja muitakin niveliä kaksissa kutsuntatarkastuksissa samalle lääkärille, joka sanoi vain että ei kai näissä mitään vikaa ole. Viimeaikoina on alkanut vaivaamaan pahemmin, välillä ei saa edes nukuttua kun kaikkia paikkoja, erityisesti polvia ja selkää vihloo.
Näytä vastaus

Vastaus:

terve
päätöksen armeijasta vapautuksesta tekee kutsuntalautakunta. Lautakunnalle voi esittää lääkärin lausunnon, jossa kerrotaan palvelukseen vaikuttavista rajoitteista.
Yliliikuvat nivelet eivät varsinaisesti ole sairaus, joten pelkästään sillä dg:llä ei vapautusta myönnetä.
Nivelten kivut ilman syytä eivät myöskään anna aihetta palveluksesta vapautukselle.
Toisaalta kun palvelusaika on nykyään niin lyhyt, ei armeija halua varusmiehiä, jotka eivät pysty palvelemaan 100% teholla.
Luutavasti saat lykkäystä mutta en usko palveluksesta vapauttamiseen.
varaa lääkäriin aika, ja pyydä lausunto jossa kuvataan oireesi ja esitä ko lausunto lautakunnalle.
Jos sinulla todetaan ehlersin sdr, sillä dg:llä vapautus onnistunee.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.