Terve.fi

Voiko ummetus aiheuttaa sulkijalihaksen vaurioita?

Jarkko Kuoppala

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

hei,

Olen 39-vuotias nainen. En ole koskaan synnyttänyt, enkä ole ollut raskaana. Ei ole merkittävää ylipainoa. Minulla on myoomia. Käytössä thyroxin kilpirauhasen vajaatoimintaan, ei muita lääkkeitä. Kilpirauhasen TSH oli 1,65 vuosi sitten. Sydän on hakannut lääkityksen aloittamisesta lähtien. Juon myös liikaa kahvia.

Minulla on ummetuksen ja vesiripulin ja normaalin vaihtelua. Tätä on kestänyt 3-5 vuotta. Epäilen että on peräpukamia, sisäisiä kai. 2 kertaa on ollut hyytynyttä verta ulosteen pinnalla, mutta ei ole nyt ollut vähään aikaan (moneen viikkoon) mitään verta. Kerran ummetus kesti 1,5 viikkoa. Pari kertaa olen joutunut kertakäyttökäsineen kera kaivamaan sormella kovaa ulostetta takapuolesta, koska uloste olisi ollut liian kovaa ja isoa ulostamiseen. Takapuoli on välillä kipeä. Vatsa on turvonnut, ilmaa?

Nyt minulla on kysymys: Olenko suotta ahdistunut mahdollisuudesta, että ummetus olisi aiheuttanut vaurioita sulkijalihakseen tai laskeutumaa yms tai muuta pysyvää vauriota, joka aiheuttaisi ulosteen pidätyshäiriöitä tai tuhrimista? Mitään tuhrimista en ole havainnut vielä, mutta minua tosiaan ennakkoon ahdistaa mitä on voinut tapahtua ison ja kovan ulosteen takia. Jos joskus ilmenisi tuhrimista, niin voisiko se johtua peräpukamista, ettei välttämättä olisi mitään pysyviä vaurioita syynä siihen?

Voitte minun puolestani lyhentää pitkää tekstiäni kysymys palstalle.

Kiitän etukäteen vastauksesta :) Ja toivotan hyvää kevään jatkoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Ummetus ei voi sulkijalihaksen vauriota aiheuttaa, sitä ei kannata murehtia. Oireesi kaikkiaan kuulostaa sen kaltaiselta, että voisit hyötyä kuituvalmisteen, esim. Vi-siblin säännöllisestä käytöstä. Se toimii sekä liian kovaa että löysää vatsaa tasapainottavasti.

Ystävällisin terveisin, Jarkko Kuoppala Lääkäri

Julkaistu: 19.4.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.