Kauneus & Terveys

Voiko kasviksia syödä liikaa?

Voiko kasviksia syödä liikaa?

Anette Palssa

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa

Kysymys:

Noudatan kala-kasvisruokavaliota. Syön päivittäin noin kilon vihanneksia, yleensä kukka- ja parsakaalia, paprikaa, tomaattia ja kurkkua. Hedelmiä syön kolme päivässä.

Voiko kasviksia syödä liikaa? Mikä kaikki lasketaan kasviksiksi? Voinko laskea esimerkiksi tomaattipyreen, kuivatun nokkosen, leivän sisältämän porkkanaraasteen, hillon ja lastenpurkkisoseet kasvisannoksiksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suositus on, että kasviksia syödään vähintään 500 grammaa päivässä. Määrään lasketaan sekä tuoreena että ruoan mukana syödyt vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät. Periaatteessa siis myös sämpylätaikinan porkkanaraaste ja kuivattu nokkonen luetaan mukaan.

Ohjaan kuitenkin asiakkaita, ettei ole tarkoituksenmukaista laskea kasvistensaantia grammalleen vaan pyrkiä ennemmin lisäämään kasviksia, hedelmiä ja marjoja reilusti jokaiselle aterialle.

Me suomalaiset syömme melko niukasti kasviksia, kun verrataan vaikka kreikkalaisiin, jotka syövät noin kilon päivässä ja italialaisetkin 600–800 grammaa.

On tärkeää miettiä ruokavalion kokonaisuutta. Kasvistensyönti ei myöskään saa haitata muiden ravintoaineiden saantia. Tämä on tullut esille lähinnä syömishäiriöstä kärsiviä hoidettaessa, jos sairastuneen ruokavalio on koostunut vain kasviksista.

Minusta voit ihan huoletta syödä vihanneksia, juureksia ja marjoja 1–1,5 kiloa päivässä ilman, että siitä on mitään haittaa. Hedelmien määrä on hyvä rajoittaa vain 2–3:een päivittäin.

Kuva: Istock

Julkaistu: 22.1.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.