Terve.fi

Voiko harmaakaihileikkauksen jälkeen silmää kostuttaa Oftalgen tai Viscotears -geelillä, jos silmässä on värikalvoon kiinnitetty keinolinssi?

silmätautien erikoislääkäri

Petri Oksman
Julkaistu: 7.1.2017

Kysymys:

Olen 66-vuotias, vuosi sitten eläköitynyt nainen. Olen lapsesta asti ollut likinäköinen. Silmiini tehtiin harmaakaihileikkaukset 2 viikon välein syyskuussa 2015. Oikean silmän leikkaus sujui hyvin, mutta vasemman leikkauksessa tuma putosi lasiaiseen kapselipussin revettyä, ja silmään jouduttiin tekemään kaksi lisäleikkausta: ensin vitrektomia, ja siitä 4 kk:n päästä leikkaus, jossa silmän etukammioon, värikalvoon, kiinnitettiin silmänsisäinen keinolinssi Artisan Aphakia- IOL , voimakkuudella 9.0 D. Oikean silmän “normaalissa paikassa” (kapelipussi) on keinolinssi ZCB00 + 8D AMO TECNIS 1-Piece, vahvuudella 8,5 D. Kaukonäköni on nyt varsin hyvä, ja lähinäkö hoituu silmälaseilla. Ongelmani on molempien silmien jatkuva kostutustarve. Leikkauksista on jo yli vuosi, mutta kuivasilmäisyyden takia joudun käyttämään n. 3-4 kertaa päivässä kostutustippoja. Käytin aluksi pitkään Oculac-tippaa, joka ei tuntunut kyllin tehokkaalta. Sitten siirryin Bepanthen Eye tippaan, joka on ollut Oculacia parempi, mutta sekään ei tunnu oikein riittävän eikä kostuttavan tarpeeksi pitkään. Haluaisin kokeilla geelimäisiä, karbomeeria sisältäviä Oftagel tai Viscotears -tippoja. KYSYMYKSENI ON: voiko näitä käyttää silmään, johon on värikalvon ja sarveiskalvon väliin laitettu silmänsisäinen keinolinssi? Onko riskiä, että karbomeeri-geeli samentaa keinolinssin, tai jotenkin vaarantaa silmän “nestekemian”, niin että silmänpaineen nousu olisi uhkana? Minulla on v:sta 2012 ollut lääkitys Xalatan 50 mikrogr/ml., 1 tippa mol. silmiin iltaisin, lievästi kohonneen silmänpaineen alentamiseksi. Olen sulfa ja penisilliini-allerginen. Kiitän etukäteen mahd. vastauksestanne.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Voit huoleti kokeilla mitä tahansa kosteustippaa silmien pinnan voitelemiseen. Niistä ei ole vaaraa keinolinssin toiminnalle tai kirkkaudelle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.