Terve.fi

Virtsaelimet ja niiden vauriot/pidätyskyky

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä
Julkaistu: 7.8.2014

Kysymys:

Hei! Olen nuori nainen. Olen kärsinyt vuosia pelosta käydä muualla, kuin kotona WC:ssä. Useinmiten kyse virtsahädästä, kun vatsa toimii sen verran harvoin.

Monesti olen joutunut pidättelemään pissaa useita tunteja, odottaen kotiin asti.Edes harrasttaessani uintia, en voinut käydä uimahallissa wc, vaikka virtsahätä iski aina kesken uinnin vaan sinnittelin kotiin asti. Kylässä hätätilanteessa on ollut pakko käydä, mutta mieluiten ei sielläkään. En tiedä mistä pelko lähti muita ja julkisia vessoja kohtaan. Luulen siitä asti, kun jouduin koulukiusatuksi, aloin välttämään kesken koulupäivän wc-käyntiä ja sit ongelma vaan paisui.

Nyt opiskelujen päätyttyä olen pikkuhiljaa siedättänyt itseäni ja alan vähitellen pääsemään irti juurtuneesta vessapelosta. 

No mutta kysymyksiini. Onko tuo vuosia jatkunut ja toistuva useita tunteja virtsan pidättäminen voinut aiheuttaa pysyviä vaurioita tai muita haittoja virtsaelimille?!? Tai munuaisille? Onko syytä huoleen ja pitäisikö käydä lääkärissä tarkastuttamassa tilanne elimien suhteen?

Tällä hetkellä ei virtsaamisessa ongelmia, normaalia. Lukuunottamatta parin kuukauden takaista hiivapuikkokuuria emättimeen, silloin virtsaaminen koski. Ainoastaan pelko jäänyt siitä, että vauriota ehtinyt vuosien saatossa tapahtumaan?! 

Mietin myös seuraavaa. Jos on aktiivinen rakko niin kannattaako pissalla käydä heti, kun tuntee pikkuisenkin tarvetta? Vai onko rakolle hyväksi odotella vähän aikaa ennenkö ryntää vessaan ettei ihan joka tunti käy?

kiitos

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Onneksi ongelmasi on väistymässä ja pystyt tyhjentämään rakkosi, kun siihen on tarvetta. 

Virtsaaminen on automaattinen refleksi, joka aktivoituu suurinpiirtein samalla tavalla naisilla ja miehillä, sen jälkeen kun on opittu kuivaksi lapsuuden jälkeen. Virtsarakko aistii täyttymisen ja ensimmäinen tuntemus tulee, kun rakossa on täyttöä 1/2 dl verran. Tällöin ei vielä ole tarvetta mennä virtsalle, rakon täyttyminen tunnetaan edelleen ja kun rakossa on 1,5-2 dl täyttöä on jo virtsaamistarve, jolloin rakon voi jo tyhjentää, mutta pakottavaa tarvetta ei ole vielä. Kun rakossa on täyttöä noin 3-4 dl yleensä nainen aistii jo kovaa virtsaamistarvetta ja virtsaa voi jopa karata, jos ei pääse virtsalle. Miehillä nämä aistimukset tulevat hiukan isommilla virtsamäärillä. Mkäli jatkuvasti siirtää virtsaamista, ts pidättää, alkaa rakko vähitellen venyä ja sietää isompia virtsamääriä. Vähitellen rakko siis kasvaa ja äärimmäisessä tilanteessa rakko voi venyä niin suureksi, että sen normaali toiminta häiriintyy ja sitä ei enää pystykkään tyhjentämään normaalisti virtsaamalla ja rakkoon jää jokaisella virtsaamiskerralla virtsaa. Tällainen tilaa lisää virtsatietulehdusten riskiä ja äärimmäisessä tilanteessa voi vaurioittaa munuaisia. Yleensä tällainen tilanne kehittyy salakavalasti eikä henkilö itse edes aisti, että rakon toiminnassa on jotain poikkeavaa. Tyyppillisesti iäkkäille miehille voi kehittyä tällainen ongelma hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun yhteydessä tai jos virtsarakon astiminen vähenee jonkin sairauden kuten diabeteksen vuoksi.

Yleensä nuorelle terveelle ihmiselle mitään poikkeavaa ei ilmaannu ja rakon toiminta normalisoituu, kun virtsarakon tyhjentää säännöllisesti. Mikäli virtsaat päivässä säännöllisesti 6-8 kertaa noin 2,5.4 dl kerrallaan ja virtsarakko tyhjenee ilman ponnistelua hyvällä paineella, on virtsarakkosi todennäköisesti kunnossa. Mikäli asia sinua vaivaa, voisit hakeutua lähimmän urologin vastaanotolle. Ennen vastaanotolle menoa voisit pitää virtsaamispäiväkirjaa 2-3 vuorokautta eli mitata jokaisen virtsaamasi virtsamäärän ja merkitä sen listaan kellonajan kanssa. Urologi voi miettiä vastaanotolla tarvitaanko munuaisten ultraäänitutkimusta ja jäännösvirtsan tarkistamista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.