Terve.fi

Vesirokon jälkeen

Vesirokon jälkeen

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei! Onko vesirokon sairastamisesta jotain haittaa lapselle jälkeenpäin? Altistaako vesirokon sairastaminen jälkeenpäin esim. muille infektioille, autoimmuunisairauksille tai ykköstyypin diabetekselle? Onko tästä asiasta olemassa mitään tutkimustietoa tai epäilyjä? (Tämä kysymys vesirokosta tuli mieleeni, kun luin melko tuoreesta tuhkarokkotutkimuksesta, jonka mukaan tuhkarokko altistaa muille infektioille tuhoamalla muistisoluja. Tutkimuksen mukaan tuhkarokko siis tappaa elimistön immuunivasteen muistisoluja, ja näin elämän aikana muodostunut vastustuskyky mikrobeja kohtaan saattaa hävitä jopa kokonaan. Sain myös tietää eräästä perheestä, jonka lapselle oli vesirokon jälkeen puhjennut diabetes.) Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesirokon aiheuttamat olennaiset haitat tulevat sairauden aikana tai viikkojen sisällä sen jälkeen. Vesirokkohan on inhottava sairaus kuumeineen ja kutisevine näppylöineen, aiheuttaa vanhemmille poissaoloja työstä ja vaikka komplikaatiot ovat harvinaisia, ne voivat olla vakavia (bakteeri-infektiot, keskushermostovaikutukset jne.). Pitkäaikaishaitoista merkittävin on vyöruusu, joka vaivaa pääasiassa vanhempaa väestöä. Lapsillekin vyöruusu voi puhjeta, mutta sen aiheuttama haitta on vähäisempi. On olemassa tutkimustietoa siitä, että vesirokkorokotukset vähentävät myös vyöruusua. 

Ei ole mitään järkevää syytä sairastaa vesirokkoa, koska sitä vastaan on olemassa tehokas rokote, joka ehkäisee paitsi itse tautia, niin myös sen komplikaatioita ja pitkäaikaisvaikutuksia (käytännössä vyöruusu). Vesirokkorokotus kannattaa antaa kaikille lapsille vuoden iästä lähtien. Ainoa ongelma rokotuksen antamisessa on sen hinta (kaksi annosta yhteensä n. 150 e). Ainoa syy, miksi vesirokkorokotus ei jo ole kansallisessa rokotusohjelmassa on sen terveydenhoitojärjestelmälle aiheuttamat välittömät kustannukset. Kun huomioidaan kokonaisuus (poissaolot työstä jne.) vesirokkorokotus säästää rahaakin.

Julkaistu: 17.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.