Terve.fi

venynyt peräsuoli

Jukka Sirén

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Olen 66-vuotias nainen. Minulla on ärtynyt paksusuoli ja ilmeisesti aikoinaan, kun suoli ei tuntunut tyhjenevän kunnolla, olen auttanut ulostetta sormellani. Tätä on jatkunut monia vuosia ja nyt olen huolestunut asiasta ja tuo tapa pitäisi saada loppumaan. Kenen puoleen minun tulee kääntyä? Mitä hoitokeinoja on olemassa? Saako tuon vaivan parannetuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmeisesti teistä on tuntunut, että peräsuoli ei tyhjene ulostamistapahtumassa kokonaan, ja tästä syystä olette ottaneet tavaksi auttaa ulostetta ulos sormin. Ärtyisän paksusuolen oireesta ei varsinaisesti ole kysymys, ummetus sen sijaan voi olla vaivanne taustalla. Nauttikaa riittävästi nesteitä, kuituja (voitte myös kokeilla luumuja ja vaikkapa leseitä tai pellavansiemeniä) ja harrastakaa kohtuullisesti terveellistä liikuntaa. Mikäli näillä keinoilla uloste on kovaa, eikä vatsa toimi päivittäin, voitte hankkia apteekista reseptittä saatavia ulostetta pehmentäviä tuotteita kuten esimerkiksi Laxamucilia. Jos nämä "kotikonstit" eivät saata ulostetta riittävän pehmeäksi, kannattaa kääntyä terveyskeskuslääkärinne puoleen ummetuksen hoidon osalta. Jos/kun saatte ummetuksen kuriin, älkää enää auttako ulostamistapahtumaa sormin. Mikäli pärjätte näin, on ongelmanne ratkennut. Mikäli kuitenkin käy niin, että uloste ei vain tule auttamatta sormin, tiedät tulisi lähettää peräsuolen vaivoihin erikoistuneen vatsaelinkirurgin (proktologin) tutkittavaksi paikkakuntanne keskussairaalaan. Voitte myös halutessanne hakeutua proktologiaan perehtyneen kirurgin vastaanotolle, heitä kannattaa tiedustella suuremmista lääkärikeskuksista. Mikäli olette lähiaikoina menossa gynekologin vastaanotolle, hänellekin kannattaa mainita vaivastanne. Ongelmanne saattaa liittyä ns. lantionpohjan laskeumaan tai rectocele -nimiseen vaivaan (voitte tutustua näihin esim. googlea käyttäen, lantionpohjan laskeuman oireisiin ja omahoitomahdollisuuksiin eli lantionpohjan lihasten vahvistamiseen niitä jumppaamalla, netistä löytyy ohjeita tästäkin. Vaivanne on kohtuullisen tavallinen, eikä sinällään vaarallinen, joskin ymmärrettävästi hankala. 

Julkaistu: 25.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.