Terve.fi

Vatsakipua kohdunpoistosta?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 9.4.2019

Kysymys:

Vatsakipua kohdunpoistosta? Olen 50-vuotias nainen. Minulta on poistettu kohtu viisi vuotta sitten. Puolen vuoden aikana minulla on ollut kaksi kertaa voimakasta alavatsakipua, lämpöä 38 astetta sekä vatsan turvotusta. Samalla alapäässäni on tuntunut kummallista särkyä.

Istuminen ja yhdyntä on sattunut.

Minulta on otettu virtsanäytteet. Niiden perusteella lääkäri on todennut, että kyse on ollut virtsatietulehduksista. Ovatko oireet todella sitä vai voivatko ne liittyä esimerkiksi kohdunpoistoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallisesti kohdunpoistoleikkauksessa poistetaan kohtu ja kohdunkaula. Emättimen yläosasta tulee umpipussi. Tämän jälkeen emättimen kautta leviävä lantion alueen tulehdus on hyvin harvinainen.

Sen sijaan muiden lantion alueen elimien tulehdukset voivat säteillä kipuna myös emättimen alueelle. Virtsatietulehdukseen liittyy usein tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kirvelyä virtsatessa, kipua alavatsalla ja joskus harvemmin myös lämpöilyä. Jos oireidesi aikana otetussa virtsanäytteessä on kasvanut bakteereita, diagnoosia ei ole syytä kyseenalaistaa.

Jos bakteerikasvua ei ole ollut, on pidettävä mielessä myös lantion alueen muut tulehdukset. Paksusuolen limakalvon pullistumat eli divertikkelit voivat tulehtua ja aiheuttaa alavatsakipua ja kuumeilua. Nekään eivät liity kohdunpoistoon. Divertikkelit yleistyvät iän myötä.

Vaihdevuosi-iässä munasarjojen hormonitoiminta hiipuu ja emättimen limakalvot ohenevat. Emätin voi tuntua kuivalta ja aralta. Lisäksi ohuet limakalvot voivat altistaa virtsatietulehduksille. Jos et vielä käytä emättimeen laitettavaa paikallisestrogeenia, voisit kokeilla sitä. Valmisteita myydään apteekeissa ilman reseptiä.

Asiantuntija: LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Elina Holopainen, Hyks Naistenklinikka ja lääkäriasema Femeda

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.