Terve.fi

Vastasyntyneen mahdollinen kilpirauhasen toimintahäiriö

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu: 6.2.2014

Kysymys:

Hei! Laskettuaikani on lähestymässä ja mieltäni on alkanut huolestuttamaan veressäni olevat kilpirauhasen vasta-aineet.Taustalla on sairastettu Basedowin tauti,jota hoidettiin tyrazolilla puolisen vuotta,tämän jälkeen olen syönyt pelkästään thyroxinia ja raskauduttuani lääkityksenä on ollut thyroxin.Hoidosta on vastannut endokrinologi ja arvot olleet hyvät.Tshrab-arvo oli liikatoiminnan aikaan n.18 ja nyt raskauden aikana minulla on tiedossa kaksi mitattua arvoa,jotka ovat olleet 1.4 ja 1.6,viimeisimmästä en ole saanut vielä tulosta. Olen lääkäreiltä kysellyt miten nuo vasta-aineet vaikuttavat vauvaan ja ainoa vastaus minkä olen saanut on,että vauvan kilpirauhasen toiminta tutkitaan ja siinä saattaa olla häiriöitä.Ultrissa ei ole näkynyt viitteitä sikiön kilpirauhasen toimintahäiriöstä.Eli kun vauvani syntyy,niin mitä silloin tapahtuu?Tutkitaanko vauvan kilpirauhasarvoja miten usein,kotiudummeko normaali ajassa?Ja mikä on riski siihen,että vauvalta löytyy liikatoiminta?Ja jos löytyy,niin miten sitä hoidetaan,jääkö vauvani tehohoitoon ja miten pitkä tuo hoitojakso on?Onko lääkityksestä haittaa vauvan kehitykselle? Vastauksesta olisin kiitollinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos äidillä on kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita, ne voivat kulkeutua istukan kautta sikiöön ja aiheuttaa lapselle kilpirauhasen liikatoiminnan. Lapsen sairastumisriskiä voidaan arvioida äidiltä otettujen näytteiden perusteella. Yleensä riski on pieni, mutta koska sairaus voi olla vastasyntyneelle vaarallinen, hänen kilpirauhasarvojeen seurataan syntymän jälkeen. Kontrollinäytteet otetaan usein ainakin 2-3 vrk iässä, mutta välttämättä äidin sairaus ei vaikuta lapsen kotiutumiseen. Jos lapselle kehittyy äidiltä saaduista vasta-aineista oireinen tauti (mikä on siis harvinaista), se pystytään hallitsemaan lääkityksillä ja tilanne menee ohi muutamassa kuukaudessa äidin vasta-aineiden poistuttua lapsen elimistöstä. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.