Terve.fi

varhaiset vaihdevuodet ja lapsi toiveissa

varhaiset vaihdevuodet ja lapsi toiveissa

Kari Ratsula

Lääketieteen ja kirurgian tohtori

Kari Ratsula

Kysymys:

HEI! Olen 41 vuotias. Molemmat lapsemme ovat saaneet alkunsa ifv-hoidoilla. Ivf-hoitoja tehty yhteensä 3 kertaa ja molemmat lapset ovat saaneet alkunsa tuoresiirrosta. Lapset syntyneet 04 ja 09 vuosina. Itselläni on todettu endometrioosi, joka on ollut todennäköinen syy lapsettomuuteen. Endometrioosia on operoitu pariin otteeseen ja lisäksi vasen munasarja on jouduttu endometriooman takia poistamaan. Nyt reilu puolitoista vuotta sitten minulla todettiin varhaiset vaihdevuodet, kuukautiset jäivät pois ja alkoi kovat hikoilut. Minulle määrättiin terolutteja, jotka hetkellisesti toivat kuukautiset takaisin ja lisäksi hikoilu loppui. Nyt olen syönyt kaksi kertaa terolut 10 päivän kuurin tuloksettomana. Kuukautiset ovat olleet pois noin puoli vuotta ja lisäksi hikoiluoireet palanneet. Tänään kävin gynekologin vastaanotolla joka suositteli varhaisiin vaihdevuosiin mirena kierukkaa ja jotain iholle laitettavaa geeliä ? kuitenkin nyt vielä jäin miettimään että onkohan mitään toivoa vielä saada kuukautisia ja vaihdevuosioireita jarrutettua jollain muulla tavalla, (kierrukka tuntuu niin lopulliselta) sillä meillä on vielä jäänyt ifv-hoidoista kaksi pakkassolua, jotka haluaisin vielä kokeilla siirtää. Nyt haluaisinkin vielä tietää että onko ihan turhaa yrittää haaveilla enää pakkassolujen siirtämisestä vai pitääkö suosiolla luovuttaa ? S-fsh on ollut tammikuussa 2017: 16,3 ja s-E2: 0,67.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos sinulla on pakastettuna alkioita, ne voidaan siirtää kohtuun nk korvauskierrossa. Hoito voidaan tehdä riippumatta siitä, että sinulla ei enää ole omaa kuukautisvuotoa. Silloin hormonihoidolla kasvatetaan kohdun limakalvo riittävän paksuksi. Hakeudu siihen hoitopaikkaan, missä alkiosi ovat pakastettuna. He voivat järjestää sinulle tämän hoidon.

Kari Ratsula
LKT, erikoislääkäri naistentaudit ja synnytykset

Julkaistu: 9.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.