Elina Holopainen
Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Kysymys:
Toivomme perheenlisäystä, mutta mieheni kärsii tulehtuneesta paksusuolen oireyhtymästä. Hänellä ei ole luonnonlääkkeiden lisäksi muuta lääkitystä.
Voiko sairaudella olla vaikutusta siittiöiden laatuun, kun sairaus on aktiivivaiheessa? Liittyykö sairauteen sikiön epämuodostumien riski?
Ovatko riskit suuremmat silloin, kun sairaus on aktiivinen, kuin silloin, kun se on rauhallisessa remissiovaiheessa?
Vastaus:
Miehen siemenneste uusiutuu noin kolmessa kuukaudessa. Esimerkiksi siemennesteen tutkimus kertoo miehen terveydestä erityisesti viimeisten kolmen kuukauden ajalta.
Erilaiset sairastetut tulehdukset ja kuumetaudit sekä käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa siemennesteen laatuun tilapäisesti. Myös huonossa tasapainossa oleva perussairaus voi vaikuttaa siittiöiden tuotantoon.
Jos siittiöiden määrä tai laatu heikkenee, niiden hedelmöityskyky huononee. Sitä kautta raskauden alkamisen todennäköisyys pienenee.
Jotkin äidin käyttämät lääkkeet voivat aiheuttaa haittaa sikiön kasvulle ja kehitykselle. Sama on teoreettisesti mahdollista myös isän kautta, mutta kunnollista näyttöä siitä ei ole.
Syövän hoidossa käytettävät solunsalpaajalääkitykset ovat mahdollisesti poikkeus. Ne voivat aiheuttaa siittiöiden kromosomipoikkeavuuksia hoidon aikana. Siemennesteessä on todettu muutoksia vielä vuosi hoitojen jälkeen.
Jos mies on sairastanut syövän, raskausyritystä kannattaakin lykätä, kunnes hoitojen lopettamisesta on kulunut 1,5–2 vuotta.
Luontaistuotteet ovat valmisteita, joita myydään luontaistuote- ja terveyskaupoissa, tavallisissa ruokakaupoissa ja apteekeissa. Niiden mahdollisia vaikutuksia siittiötuotantoon ja siemennesteen laatuun ei ole järjestelmällisesti tutkittu.
Puolisosi varsinainen perussairaus ei varmastikaan aiheuta sikiön epämuodostumariskiä. Jos tauti on hyvässä hoitotasapainossa, sen vaikutukset siemennesteen laatuun ja sitä kautta hedelmöityskykyyn lienevät hyvin vähäiset.
Sen sijaan luonnonlääkkeiden myönteisistä tai haitallisista vaikutuksista hedelmöityskykyyn ei ole tietoa. Pääsääntöisesti suositellaan, että raskautta toivova pari välttäisi ylimääräisiä lisäravinteita lukuunottamatta D-vitamiinia ja foolihappoa.
Asiantuntija: LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Elina Holopainen, Hyks Naistenklinikka ja lääkäriasema Femeda
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.