Terve.fi

Tumma virtsa

Tumma virtsa

Jukka Sirén

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén

Kysymys:

Hei!

Olen 26v nainen. Taustalla minulla on epilepsia seka migreeni. Virtsarakostani on leikattu/poistettu uracus vuonna 2013. VTI minulla on ollut useita. Viimeisimmät alkuraskaudessa (viime syksynä) ja nyt pian synnytyksen jälkeen (huhtikuu 2016) Viimeisin VTI oireeton.

Viime huhtikuussa synnytin esikoispoikamme joka kuoli kohtuun raskausviikolla 35 (syntyis siis myös tuolloin)

Nyt jo jonkin aikaa (etenkin aamuisin) virtsani on ollut melko tummaa, vaikka mielestäni juon hyvin. Aamuisinkin virtsaa tulee tummasta väristä huolimatta normaalisti/rakon täydeltä. Päivisin jos käyn pissalla tarkoituksella tiheään virtsa on kirkasta mutta jos vessaan pääsyä joudun pidättämään jostain syystä pidempään väri tummenee. Mitään muita oireita en ole huomannut. Virtsa ei myöskään ole milläänlailla voimakkaan hajuista. Pitäisikö asiasta huolestua? Vai juonko vain huonosti vaikka ajattelen juovani riittävästi.

Kuvailisin virtsaa vaaleankaljan väriseksi silloin kun se on normaalista tummempaa. Tummimmillaan omenamehun väristä (aamuisin) .

Kiitos etukäteen vastauksestasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Virtsan värin vaihtelu on normaalia, ja aamulla virtsa on monasti tummempaa kun yöllä ei ole herätty juomaan. Virtsan väriin voi myös vaikuttaa nautittu ravinto, mm. punajuuren syöminen voi aiheuttaa virtsan punertumista. Jos virtsasi väri kuitenkn mielestäsi on muuttunut tavanomaisesta, on ainoa keino asian tarkistamiseksi käydä virtsanäytteessä terveyskeskuksessa.

Julkaistu: 21.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.