Terve.fi

Tuli ryypättyä ja maha kipeänä

yleis- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Kai Klintrup
Julkaistu 9.12.2014

Kysymys:

Olen 28-vuotias mies ja ollut kaksi viikkoa ulkomaanmatkalla. Matka oli railakas ja alkoa tuli otetuksi melkeinpä päivittäin. Kolme päivää kotiinpaluun jälkeen alkoi pahoinvointi ja vatsakipu, joka säteilee myös kylkeen ja selkään. Ei vaikuta tavalliselta matkataudilta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kertomasi perusteella melkein varmuudella kyseessä on pankreatiitti eli haimatulehdus. Sinun on syytä mennä sairaalaan, ellei oire nopeasti helpota. Haimatulehdus saattaa kehittyä erittäin vaikeaksi taudiksi ja aiheuttaa monielinvaurion, minkä vuoksi alkuvaiheen hoito ja tarkkailu sairaalassa on tärkeää. Hoito on lievässä taudissa yksinkertaista suonensisäistä ravitsemusta ja seurantaa. Taudinkulkua on aluksi mahdotonta ennustaa, joten nopeaa paranemista ei voi taata.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.